Parc de Ses Veles: victòria dels veïns i veïnes

Parc de Ses Veles: victòria dels veïns i veïnes

Per la Junta Directiva de l'AV Ses Veles

Parc de Ses Veles avui.


El barri de Foners és un barri de l’eixample pròxim al centre històric i al Nou Llevant. És un barri administratiu on estan ubicades diverses oficines administratives autonòmiques i municipals. Els límits territorials del barri són: Avingudes, c/ Manacor, Manuel Azaña, Joan Maragall.

És un barri massificat d’aproximadament 15000 habitants, amb un disseny urbanístic de plantes baixes i edificis de moltes plantes d’altura i cap zona verda ni esportiva, per tant per gaudir d’aquestes zones s’ha d’expropiar. Vàrem veure l’oportunitat de tenir una zona verda quan el solar on s’ubicava la fàbrica CIMSA, actualment el Parc de Ses Veles, el PGOU del 1985 ho destinava a zona verda.

Però l’any 1994 aquest solar es requalificava per permetre-hi la construcció d’un edifici de sis plantes per part d’una empresa, que també edificaria, a canvi, la seu de la Gerència d’Urbanisme.

Atenent que aquesta transacció suposava la pèrdua de l’únic solar públic que quedava al barri, un grup de veïns ens ajuntàrem per oposar-nos-hi i demanar que no s’edifiqués , sinó que aquest es convertís en una zona verda, tal com ho contemplava el PGOU de 1985, entenien que es podia perdre l’oportunitat de reivindicar que el solar fos un parc amb espais públics per la ciutadania i no un edifici.

Començava un llarg, i difícil, camí. No tots els veïns pensaven el mateix, ni tampoc l’Associació de Veïns de Foners, l’única existent, no s’oposava al projecte: pensaven, de la mateixa manera que molts de comerços, que aquests nous habitatges durien riquesa al barri.

Els que rebutjàvem les intencions de l’Ajuntament ens reunírem amb veïns i duguérem a terme tota mena d’actes reivindicatius, com una penjada de pancartes a finestres i balcons, torrades al mateix solar o recollides de signatures (obtinguérem 1.091 firmes). El 17 de març de 1995, un centenar de veïns acudírem al ple municipal amb pancartes contra la construcció dels habitatges i reivindicant la zona verda en el solar. Davant aquesta pressió veïnal, tots els grups municipals s’avingueren a iniciar una negociació amb les parts interessades per proposar “que dicho solar serà destinado a zona verde y equipamientos”. També es va deixar sense efecte el concurs convocat per Cort per comprar un edifici d’oficines per a la Gerència d’Urbanisme, el pagament del qual es destinava al solar.

Donat el rebuig de l’AV Foners, de defensar la zona verda, els veïns que dugueren aquesta lluita van decidir constituir una altra associació de veïns, ja que no es podia perdre l’oportunitat de tenir una zona verda al barri.

Finalment, el 14 de gener de 1999 es va inaugurar el parc, amb la presència del batle Joan Fageda i d’un gran nombre de veïns que assistiren a la festa organitzada per a l’ocasió, que comptà amb foguerons i actuacions musicals. Amb una inversió total de 64 milions de pessetes (384.647,75 €), el parc comptava amb deu espècies diferents d’arbres, arbusts i plantes de temporada, jocs infantils, bancs, etc.

Cal destacar que, en una de les entrades, es va conservar la porta de l’antiga fàbrica CIMSA, que es va decidir protegir. Aquest arc, actualment, és tot un símbol del barri.

Però la nostra lluita no va acabar aquí: l’equip de govern volia batejar la plaça amb el nom de Gabriel Alzamora, i nosaltres reivindicàvem el de Ses Veles, el topònim amb què es coneixia la zona, que prenia de l’antiga possessió a la qual pertanyia el solar, com constava en el registre de la propietat. Com a acte reivindicatiu, col·locàrem una placa amb el nom que defensàvem a l’arc del parc, en el marc de les festes de la barriada. Finalment, després d’aportar nombroses proves gràfiques sobre el topònim, el govern municipal ens donà la raó, i anomenà la plaça, definitivament, com a Parc de Ses Veles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *