Llibres de Palma XXI
- Home
- / Llibres de Palma XXI
Aquest llibre és un recull dels quatre volums que formen la Biografia de Palma: “La ciutat envaïda” (primera part), “La ciutat moderna: de 1900 a 1936” (segona part), “La ciutat durant el franquisme: de 1936 a 1975” (tercera part), i “La ciutat turística. De 1975 a 2020” (quarta part). A part dels llibres, aquesta edició compta amb l’annex de totes les persones que han revisat els capítols d’aquest llibre, una reedició del pròleg i l’epíleg, un apartat de metodologia i una bibliografia revisada per la Biblioteca de Cort.
Amb la col·laboració del
En aquest tercer volum de l’anuari de la Ciutat de Palma feim un repàs pels principals esdeveniments del 2023 des de l’urbanisme, l’economia, el medi ambient, la societat, la cultura o la participació ciutadana, posant el focus en el canvi de govern posterior a les eleccions municipals.
Amb la col·laboració del
Després del big bang turístic i la primera crisi sistèmica internacional de 1973, la fi del franquisme i la transició democràtica, Palma s’integra a l’òrbita neoliberal que domina a Europa i es defineix com una ciutat cosmopolita amb conflictes de gentrificació i turistificació greus.
Aquesta publicació és un resum del projecte editorial “Biografia de Ciutat”, de Palma XXI, que ha estat publicat en tres volums. El quart volum serà publicat el 2020.
En aquesta breu publicació hem volgut compilar les introduccions dels quatre toms de la Biografia, per oferir al lector/a una aproximació ràpida a la història de Palma, des de la seva fundació a l’actualitat.
Es poden consultar tots els capítols de la Biografia de Ciutat a la nostra web.
Primera entrega d’un projecte editorial de Palma XXI, d’investigació d’aquest fenomen a diversos barris de Palma. Començam per La Llotja i Santa Catalina, per considerar-los els més castigats per la gentrificació: el procés de desplaçament dels habitants naturals d’un territori i la transformació total del seu caràcter social.
Des de la història, l’arquitectura i l’urbanisme, la cultura, la sociologia i altres disciplines, en aquest volum es fa un recorregut per les intenses transformacions que va viure Palma en el convuls segle XX, des de la guerra civil a la mort de Franco. La persecució a la dissidència i les penúries que van patir els palmesans i palmesanes durant la guerra civil, l’inici del projecte modernitzador de la ciutat de la mà d’urbanistes com Gabriel Alomar, els inicis de la indústria turística i, posteriorment, les seves primeres crítiques, l’efervescència cultural dels anys 60 i 70 i la lluita antifranquista en la clandestinitat són alguns dels temes que es toquen en aquest tercer volum de la Biografia de Palma.
Presentam la segona part de la Biografia de Ciutat : La ciutat moderna (de 1900 a 1936). En aquesta segona part ens endinsam en la revolució social i demogràfica del segle XX, en la relació de Palma amb Barcelona, les obres dels arquitectes més rellevants, el paper de la dona en aquests anys, la influència de Joan March, l’arribada de la República o els inicis de la indústria turística.
Aquesta Biografia de Ciutat consisteix en crear una narració col·lectiva sobre els fets més significatius que expliquen l’evolució de la ciutat de Palma durant el segle XX fins a l’actualitat. La narració tendrà quatre parts. La primera, que presentam aquí, serà des dels inicis de Palma fins al segle XX. La segona serà des de 1900 a 1936. La tercera des de 1936 fins a 1979. Finalment la quarta serà des de 1979 fins a l’actualitat.
Amb les aportacions de molts experts de diferents disciplines i de persones que han participat activament a la investigació o la gestió i desenvolupament de la Ciutat, anirem fent col·lectivament una narració consensuada, amb aportacions gràfiques i documentals de tot tipus.