Palma XXI és una associació ciutadana fundada l’any 2016. Amb el caràcter d’observatori sobre el passat, present i futur de Ciutat, Palma XXI és una iniciativa col·lectiva per a reflexionar i presentar propostes de futur amb perspectiva històrica i participació ciutadana. Prenent com a base la necessitat de comprendre el recorregut històric i les tendències constructives i destructives de la ciutat, les nostres accions s’enfoquen des d’una perspectiva diversa però integrada (sociològica, econòmica, cultural, política, urbanística, arquitectònica…).
Ens adreçam a la societat palmesana amb l’afany d’oferir un espai físic i virtual d’aprenentatge i debat sobre el que som, sobre el que es perd, el que es transforma i el que projectam per a la nostra ciutat.

Junta directiva

Cristina Llorente Roca. Presidenta.

És arquitecta per l’ETSA Barcelona i diplomada per la UOC en el postgrau “Govern de la ciutat: drets ciutadans i polítiques públiques”. Des de 2009, és codirectora d’Arquitectives, col·lectiu especialitzat en educació i disseny urbà participatiu. Des de 2012, és delegada espanyola del grup de treball Architecture & Children, dirigit per la Unió Internacional d’Arquitectes, a través del qual ha impartit conferències sobre educació i participació ciutadana a nivell nacional i internacional.

 

Jaume Garau Salas. Vicepresident.

Llicenciat en Psicologia Social per la Universitat de Barcelona i Màster en Psicologia de les Organitzacions per la London School of Economics. De 1983 a 2011 va treballar en la gestió dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, de l’Ajuntament de Palma, de Marratxí i del Consell de Mallorca. Va ser President del Col.legi de Psicòlegs de Balears del 1988 al 1995. Va ser President d’Intress i membre del Patronat de la Fundació Anesvad. És soci fundador d’Arca i el 2009 va ser anomenat soci d’honor. També ha estat Diputat al Parlament de les Illes Balears.

Pere Rabassa Sansaloni . Secretari.

Arquitecte (1971), Escola de Barcelona. Professor de composició i projectes a l’escola d’arquitectura de Barcelona (1972-1979). Premis als concursos: Parc dela Mar, Plaça Institut, Parc Bit i d’altres. Premi Ciutat de Palma “Guillem Sagrera” (2003). Premi a la trajectòria professional, Col·legi d’Arquitectes (2014). Projectes i obres de reforma i rehabilitació a edificis BIC i catalogats: La Llonja, Museu de Mallorca, S’Escorxador, Col·legi d’Arquitectes (Ca la Torre), Col·legi de Notaris, Sant Bonaventura (Llucmajor), La Fortalesa (Pollença) 

Jaume Gual Carbonell. Tresorer.

Fotògraf i geògraf. La seva feina està representada per l’agència AGE Fotostock. En aquests darrers 10 anys ha ajuntat fotografia i geografia en una barreja que planteja l’observació fotogràfica del territori com una eina per conèixer l’evolució del paisatge. Col·laborador del Grup de recerca sobre patrimoni audiovisual, mass-media i il·lustració (UIB). Coautor del projecte Observatori Fotogràfic del Paisatge de les Illes Balears (2010) i autor de: Botigues de Palma, un abans i un després (Palma, 2007). La transformation du paysage a Majorque (Paris, 2008); L’observació fotogràfica del paisatge turístic. Una proposta per a documentar la seva evolució (Palma, 2009); L’observació fotogràfica del paisatge. Una eina per a l’estudi, la divulgació i la sensibilització (Palma, 2010); Palma des de la Seu. Un projecte de fotografia del paisatge (Palma, 2013); El paisatge observat (Palma, 2015).

Maria Gómez Garrido. Vocal.

Doctora en Ciències Socials i Polítiques per l’Institut Universitari Europeu de Florència, va obtenir un Master en Sociologia per la London School of Economics and Political Sciences, i la llicenciatura en Història per la Universitat Autònoma de Madrid. Ha realitzat estades de recerca en la École des Hautes Études en Sciences Socials i en el Institut de Recherche sur les Sociétés Contemporaines (actual Centre Maurice Halbwachs, CNRS) com a participant becada del programa Marie-Curie de formació en mètodes de recerca social. Ha estat investigadora contractada en l’Institut de Polítiques i Béns Públics (CSIC) analitzant el paper dels valors en les actituds cap a l’Estat del Benestar. Així mateix, ha col•laborat en el diagnòstic i avaluació de projectes d’inserció laboral de col•lectius en situació de vulnerabilitat, sota l’auspici del programa Equal Sud de la Comissió Europea.

Maria del Mar Socias Camacho. Vocal.

Llicenciada en Geografia per la Universitat de les Illes Balears. Mediadora i emprenedora. La seva trajectòria professional s’emmarca en l’àmbit de la inserció laboral dels universitaris essent, des de l’any 1998 la directora del DOIP-Departament d’Orientació i Inserció Professional de la UIB. Amb 5 dones mallorquines va crear i actualment és sòcia d’Ametlla+ de Mallorca. Ha cursat estudis de postgrau a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona sobre art i regeneració urbana.

Guillem Aloy Bibiloni. Vocal.

Arquitecte per l’ETSAB-UPC, 2007, i estudiant de doctorat en teoria i història de l’arquitectura amb la tesi: Atles d’arquitectura teatral a Mallorca. Territori, arquitectura i espai escènic dirigit per Antoni Ramon Graells (ETSAB-UPC) i Joan Mas i Vives (UIB). El seu treball ha sigut guardonat en concursos d’arquitectura i exhibit en esdeveniments nacionals i internacionals. Recentment ha rebut el Premi Ciutat de Palma d’Investigació 2017.

Maria Gómez Llabrés. Vocal.

És arquitecte-urbanista per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (UPC). En l’actualitat treballa a l’Oficina de Revisió de Pla general de Palma. Ha treballat amb alguns dels més prestigiosos professionals de l’urbanisme com Jornet-Llop-Pastor arquitectes a Barcelona o Urban Strategies Inc. a Toronto, Canadà. Així mateix ha estat becària pel Laboratori d’Urbanisme de Barcelona i pel Govern Canadenc per un projecte de cooperació a Port-au-Prince (Haití).
És cofundadora del moviment Jane‘s Walk Palma i del Grup de Joves Arquitectes de Mallorca on hi desenvolupa labors de gestió i coordinació.

Climent Picornell Bauza. Vocal.

Doctor en Geografia i professor de la Universitat de les Illes Balears, de la qual en va ser vicerector. Autor de llibres i articles sobre Didàctica de les Ciències Socials, Geografia i Cartografia de les illes Balears, temes sobre els quals ha donat conferències i cursos. Recentment ha publicat Jardins d’altri (2008) i Apunts del Pla de Mallorca (2009). “Palma, crònica sentimental” (2014) i Mallorca profunda (2015).

Maria Lluïsa Dubon Pretus. Vocal.

Llicenciada en Geografia per la Universitat de Palma (ara de les Illes Balears), l’any 1982. Doctora en Geografia per la UIB, novembre de 1999. La seva activitat professional ha estat realitzada fonamentalment a l’Institut Balear d’Estadística entre 1986 i l’actualitat. També ha estat Diputada del Parlament de les Illes Balears i Consellera Delegada d’Urbanisme, Ordenació del Territori i Medi Ambient al Consell Insular de Menorca i desprès de Mallorca. Ha obtengut diversos premis com el Cinquè Premi d’Investigació Cultural “Francesc de Borja Moll” 1991 i el Premi Ullastre per la seva contribució al l Pla Territorial Insular de Menorca.

Socis d’honor

Ricard Terrades (soci d’honor 2023)

Ricard Terrades és topògraf i veí del Secar de la Real. La seva vida ha estat sempre lligada a l’aigua, sigui participant de la seva gestió, estudiant les infraestructures hidràuliques o defensant i divulgant tot aquest patrimoni històric.

Tomàs Fortuny (soci d’honor 2022)

Activista veïnal i arquitecte. Pel seu compromís amb la ciutat, la urbana i la rural, i amb la ciutadania.

Feli Marcos (sòcia d’honor 2021)

Activista veïnal. Per la seva trajectòria de lluita pel dret a la ciutat, al descans i a la salut.

Federico Climent (soci d’honor pòstum 2020)

Arquitecte municipal durant més de 30 anys i president del COAIB en dos mandats, a Federico li devem el ser exemple de tenacitat al llarg de tota la seva vida per a aconseguir la màxima qualitat en el disseny de la Ciutat.

Aina Pascual i Jaume Llabrés (socis d’honor 2019)

Els convents de Ciutat atresoren part del nostre llegat històric i social, a més, mantenen la seva importància actualment no tan sols com a edificis monumentals sinó també per la varietat i riquesa dels patrimonis que contenen: pintura, escultura, argenteria, materials etnogràfics, documentació, etc.

Andreu Muntaner i Darder (soci d’honor 2017)

Totes les ciutats tenen mil i una històries que, ben contades, ens produeixen un plaer molt especial, sobretot si és la nostra ciutat. És com quan ens conten part de la biografia d’una persona o de la nostra família i ens fa pensar si hi tenim alguna cosa a veure.

Entitats col·laboradores

Hem formalitzat un conveni de col·laboració amb el Arxiu de So i de la Imatge del Consell de Mallorca per al nostre projecte Biografia de Ciutat.

Amb el Servei d’Informació Territorial de les Illes Balears (SITIBSA), entitat del Govern Balear, hem signat un conveni per desenvolupar el proyecte Carta Històrica de Palma.

La Fundació Iniciatives del Mediterrani col·labora amb suport administratiu i tècnic dels projectes de Palma XXI. Així mateix, treballam en xarxa amb les entitats Tramuntana XXI i Pla de Mallorca XXI.

Mitjançant la seva Obra Social, Colonya-Caixa de Pollença / Fundació Guillem Cifre de Colonya ha col·laborat amb diversos projectes d’investigació i divulgació dels patrimoni històric i social de l’Eixample.

Amb la Universitat de les Illes Balears (UIB) vam establir un conveni de pràctiques per a una persona estudiant del departament d’Història de l’Art, becada per la nostra entitat, que ens ajudà en la gestió de la pàgina web i altres termes de l’associació.

Hem formalitzat un conveni de col·laboració amb el Museu es Baluard per tal d’organitzar esdeveniments (cicles de conferències, activitats, etc.) a les seves instal·lacions.

A inicis de l’any 2019 iniciam una col·laboració amb el diari Ara Balears per tal de donar difusió a la Biografia de Palma. Així, es publica setmanalment un capítol de la col·lecció “La ciutat envaïda” al suplement en paper del diumenge. També es pot consultar a la web del diari.

Som socis de la ICTIB, Iniciativa de Custòdia del territori de les Illes Balears. Palma XXI participa de la custòdia del territori mitjançant acords emmarcats al projecte pilot del Parc Agrari de Palma Nord.

Xarxes d’entitats ciutadanes

El mes de maig de 2019 es constituia el Consell d’Àrea de Model de Ciutat (CMdC), una nova eina de l’Ajuntament de Palma, presidit per l’àrea de Àrea de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne. És un organ consultiu, d’assessorament i de debat per definifir el model de ciutat com a pla estratègic global per a Palma. En formen part sis entitats ciutadanes: Joves Arquitectes de Mallorca, la Fundació Pere Mascaró, EAPN – Illes Balears Xarxa per la Inclusió Social, ARCA, la Fundació Gadeso i Palma XXI.

El turisme de creuers i megacreuers, tal com està sent gestionat en l’actualitat, és absolutament insostenible i no desitjable per a la nostra ciutat. En un context de crisi climàtica i transició ecològica, Palma rep la visita d’uns megacreuers que en els últims anys no han parat de créixer en grandària, en nombre de passatgers i en nombre d’escales. Per aquestes i d’altres qüestions, Palma XXI s’ha adherit a la Plataforma contra els Megacreuers, de la que formen part més d’una vintena d’entitats socials, ciutadanes i ecologistes, i mitjançant la qual s’estan realitzant diverses actuacions.

Més de 40 entitats, entre associacions de veïns i veïnes, organitzacions i col·lectius socials, associacions de comerciants i entitats ciutadanes i ecologistes, com Palma XXI, van engegar al 2019 una campanya pel rescat de la plaça Major de Palma.

Diverses entitats ciutadanes i socials configuren aquesta plataforma, que actúa com a espai de reflexió i incidència sobre temes que tenen a veure amb la ciutat. El Futur de Palma distribueix mensualment un butlletí electrònic per donar a conèixer les accions que duen a terme les entitats en benefici de la Ciutat i una agenda d’activitats. Les entitats que formen part d’El Futur de Palma són: ARCA, Obra Cultural Balear, Cercle d’Economia de Mallorca, Federació d’Associacions de Veïns de Palma, Joves Arquitectes de Mallorca, Xarxa per a la inclusió social – EAPN Illes Balears, Col·legi de Psicòlegs de les Illes Balears, Fundació Gadeso, Fundacions Darder – Mascaró, Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears i Palma XXI.