Ricard Terrades és topògraf i veí del Secar de la Real. La seva vida ha estat sempre lligada a l’aigua, sigui participant de la seva gestió, estudiant les infraestructures hidràuliques o defensant i divulgant tot aquest patrimoni històric.
Son pare ja tenia dret a aigua de la síquia d’en Baster i això, ben segur, influí en la passió creixent d’en Ricard. L’any 1967, després d’estudiar a l’escola de mestres industrials, entrà a treballar al departament de projectes d’EMAYA, on poc després passaria a assumir les tasques de topògraf i més tard, a ser el Cap de Departament de Topografia. Durant 40 anys va treballar a l’empresa pública, on va tenir l’oportunitat de veure “la ciutat desfeta”, especialment durant les obres del Pla Mirall, que varen deixar al descobert trams de síquia, aljubs, dipòsits i altres vestigis del passat que ell s’encarregà de fotografiar i enregistrar amb cura.
Ha format part de la Comunitat de Regants de la Síquia d’en Baster, entitat bicentenària que gestiona la distribució de l’aigua de la font d’en Baster. Ricard ha estat membre de la Comunitat durant 50 anys. Primer com a regant i, més a tard, com a membre de la junta directiva, on arribà a ocupar el càrrec de vicepresident.
Com a fets remarcables dins aquest període, en destaca els dos entubaments de la síquia: el 1970, per motius de salubritat i el 2010, per substituir per tubs de ferro la uralita instal·lada en la primera intervenció. Una fita molt important és la declaració de les tres fonts -de la Vila, d’en Baster i de Mestre Pere- com a Béns d’Interès Cultural, aconseguida l’any 2005 gràcies a la feina conjunta de la Comunitat de Regants i del Consell de Mallorca. A l’horitzó se situa l’impuls al parc agrari, on la Comunitat també participa.
Ell es defineix com a “ajudant”, però el cert és que continua essent un referent en patrimoni i gestió de l’aigua a Palma.
Per la seva tasca envers la gestió d’un recurs tan valuós com l’aigua, i el seu compromís per conservar i divulgar el patrimoni de la ciutat, enguany el nomenam soci d’honor de Palma XXI.
De dreta a esquerra, el soci d’honor de 2022, Tomàs Fortuny; la sòcia d’honor de 2021, Feli Marcos; la presidenta de Palma XXI, Cristina Llorente; la vocal de Palma XXI, Lluïsa Dubon; Sebastiana Calafell; el soci d’honor de 2023, Ricard Terrades, i el vicepresident de Palma XXI, Jaume Garau.