Massa impactes per un model obsolet: no volem megacreuers a Palma!

Massa impactes per un model obsolet: no volem megacreuers a Palma!

Comunicat de la Plataforma contra els Megacreuers

Aquest mes d’octubre el Port de Palma ha rebut 84 creuers, el mes d’enguany amb major nombre de visites d’aquests bucs (el 18% dels creuers del que portam d’any s’han concentrat a l’octubre). Ho hem notat a la massificació als carrers de Ciutat i amb les columnes de fum negre constant a la badia de Palma. Tot i que entraven dins els dies que el Govern va anomenar “excepcionats”, hi ha hagut 11 dies del mes d’octubre que han arribat més de 3 creuers al Port de Palma.

En el que duim d’any, els creuers han abocat a la nostra ciutat prop de 38.500 tones de CO₂, 890 tones de diòxid de nitrogen, 635 tones d’òxid de sofre i 74 tones de micropartícules.

Nombroses investigacions vinculen el contacte amb aquests gasos contaminants i molt nocius amb diverses malalties greus (així ho ha expressat el biòleg Josep Lloret de la Universitat de Girona, a qui hem convidat aquesta setmana a una conferència coorganitzada amb el Fòrum de la Societat Civil). I el cost sanitari que provoquen els gasos emesos pels creuers es pot quantificar. En concret, enguany, les emissions contaminants dels creuers a l’atmosfera han tingut un cost sanitari a les Illes Balears de 56.573.445 euros.

En plena crisi energètica (agreujada per la guerra d’Ucraïna), també és qüestionable la ingent despesa elèctrica dels creuers. I, novament, quantificable: la potencia instal·lada necessària per a 3 creuers al port de Palma seria el equivalent a la potencia mitjana necessaria per a 8.000 habitatges. Això, a més, amb els creuers a mitja capacitat.

Perquè, malgrat que encara sentim els forts impactes dels creuers al nostre aire, la nostra mar, la nostra salut i la nostra vida quotidiana, també constatam que el turisme de creuers sembla estar ferit de mort. Enguany han arribat un 43% menys de creueristes, tot i que el tràfic de creuers només s’ha reduït un 20%. És a dir, que els creuers han anat mig buits, contaminant igual, gastant la mateixa energia, generant pràcticament les mateixes externalitats en termes de contaminació atmosfèrica i marina i de salut pública.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *