Aforament a les platges: és possible controlar-ho?

Aforament a les platges: és possible controlar-ho?

La crisi sanitària ens ha posat en la necessitat d’implementar mesures de distanciament físic en l’espai públic, és a dir, d’aplicar mesures de capacitat de càrrega amb una motivació de seguretat sanitària. Des de mitjans del mes de juny, amb l’activació de la fase 3 de la desescalada, aquestes mesures es varen haver d’aplicar també a les platges, per tal de garantir les “condicions de seguretat i distanciament”.

L’aplicació d’aquestes mesures fins al moment han depès de la iniciativa individual de cada consistori, de manera que la resposta ha estat desigual. Així, Alcúdia, per exemple, va ser el primer municipi de l’Estat en verificar la seguretat de les seves platges i un dels primers a calcular la capacitat de càrrega i establir un aforament.

La capacitat de càrrega amb motivació sanitària

En el cas de Palma, l’Ajuntament va apostar des d’un primer moment, en paraules del batle José Hila, per “confiar en la ciutadania”, i per ara només s’ha hagut de tancar de manera puntual la platja de Cala Major per sobrepassar l’aforament (a més de la prohibició d’accedir a totes les platges la nit de Sant Joan). Les platges Buguenvíl·lia, Cala Comtessa o Illetes del municipi de Calvià també han vist tancats els seus accessos, possiblement per la seva proximitat a Palma.

Abans de l’entrada en vigor de la fase 3, des de Palma XXI es va proposar una metodologia de càlcul de la capacitat de càrrega per tal de prevenir possibles riscos i garantir la seguretat dels usuaris. La prova pilot de l’estudi es va fer prenent com a exemple la platja de Can Pere Antoni, per a la qual es va establir un aforament recomanat de 1.068 persones.

Tecnologia aplicada a l’ús públic: l’app “Platges segures”

Amb la intenció de complementar la bona resposta de la ciutadania, l’Ajuntament ha llençat l’app “Platges segures” on poder consultar en temps real l’estat d’ocupació de cada platja. Aquesta aplicació mòbil basa l’índex d’ocupació en els aforaments recomanats oficials fets públics per l’Ajuntament de Palma: 1.071 persones a Can Pere Antoni, 1.275 a Cala Major, 1.221 a Ciutat Jardí, 392 a Cala Estància i 15.771 a Platja de Palma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *