Festes de Canamunt: més és menys

Festes de Canamunt: més és menys

Amb motiu de les festes de Canamunt 2020, entrevistam* a Belén Álvarez, presidenta de l’Associació de Veïnes de Canamunt-Ciutat Antiga.”

* Entrevista publicada al número zero de “Ciutat, la Revista de Palma”

 

Del 30 de juny a l’11 de juliol han tingut lloc les primeres festes barrials de Ciutat després del confinament, en l’anomenada “nova normalitat”. Unes festes atípiques que, amb el lema “Menys és més”, han reduït l’aforament, sense deixar de portar als carrers i places d’aquest barri al cor de Ciutat activitats tan diverses com contacontes, cine a la fresca, sopars comunitaris, xerrades sobre la xarxa de Suport Mutu al centre, passejades pels cafès històrics, berenar per a dones canamunteres, etc. Les festes post-trinitàries de Canamunt, contra tot pronòstic, s’han celebrat i han estat tot un èxit en format reduït. Parlam amb Belén Álvarez, presidenta de l’associació (la tercera dona consecutiva que ocupa aquest càrrec).

 


Perquè “Festes post -trinitàries”? Ens expliques la història de les festes de Canamunt?

Les festes trinitàries eren unes festes que es feien a diferents barriades de Palma durant la Trinitat, al nostre barri també s’organitzaven i malauradament es perderen en els anys 80. L’any 2004 es van recuperar aquestes festes de barri però sense una vessant religiosa, per això, festes post-trinitàries.

 

Les del vostre barri han estat les primeres festes de Palma després del confinament. Com vos les vau plantejar?

Entenem perfectament que davant la crisi sanitària generada per la Covid-19 no es poden realitzar activitats multitudinàries com anys anteriors, però amb aquestes festes hem volgut recuperar un poc de la normalitat que hem perdut en els darrers mesos. Volíem un format més petit de les festes i que fos un lloc de trobada entre veïns i veïnes del barri. Hem de dir que ens ha resultat organitzar deu dies d’activitats perquè al barri tenim una forta xarxa veïnal: l’Elèctrica – Ateneu Popular ha organitzat diverses activitats, hem fet una trobada de dones a la Porta Sant Antoni gràcies a la col·laboració de Casal Petit, hem fet una paella per 150 persones per al menjador social Zaqueo i enguany hem organitzat una trobada de grups de Suport Mutu Mallorca. Suport Mutu són persones voluntàries que ajuden a veïns i veïnes amb dificultats, el grup de Suport Mutu Centre ha organitzat un rebost solidari al barri per a persones amb dificultats econòmiques sorgides en aquesta crisi.

 

Les festes de Canamunt sempre s’han destacat pel seu caràcter lúdic i festiu però també crític i reivindicatiu, amb Sant Rescat com a patró. Quin ha estat el leivmotiv d’enguany?

Volíem organitzar unes festes sobretot per les persones que viuen o passen el dia en el nostre barri, per això el lema de “Més ésmenys!”. Per altra banda, també trobàvem que era una bona idea recuperar els carrers com a lloc de trobada de les persones, per això, donarem total suport a la proposta de L’Elèctrica- Ateneu Popular, de “treure la casa al carrer”, una instal·lació feta a la plaça Quadrado on es simulava una casa.

 

No heu tengut por a situacions de massificació? Com heu gestionat les mesures de seguretat?

Por no hem tengut però sí que hem tingut molta cura per complir els requeriments de l’Ajuntament. Tampoc hem fet massa difusió a xarxes perquè enguany organitzar aquestes festes ha estat més complex que anys anteriors i fins uns dies abans no teníem els permisos de l’Ajuntament. Hem hagut de controlar l’aforament de les activitats mitjançant una inscripció prèvia, avisar a les persones participants de les mesures per evitar la transmissió de la covid abans de cada activitat, etc. Per gestionar això, a cada activitat hi havia diferents persones de l’organització que vetllaven pel compliment d’aquestes mesures. Avui dia no hem detectat cap positiu de les persones que assistiren a les activitats programades per festes.

 

Han estat dues setmanes d’activitats, quin balanç feis? Què ha funcionat millor? Aspectes a millorar?

Han estat en petit format i a mi personalment m’ha agradat molt, si tenen menys afluència de persones les festes són llocs de trobada per a les persones que viuen o passen el dia al barri. Ha funcionat molt bé el sopar a la fresca on anomenarem la primera Filla Il·lustre de Canamunt a Marisol Fernández, la primera presidenta de l’associació, el Pícnic a la plaça Major i la primera baixada de carretons. Hem enyorat un acompanyament per part de la regidoria de Participació Ciutadana, per exemple l’Ajuntament disposa de dades de la superfície de les places i no ens les va facilitar: tenir aquesta informació ens hauria ajudat a calcular l’aforament de cada plaça més fàcilment.

 

Sou la primera associació veïnal de Palma que s’ha registrat oficialment com a “Associació de Veïnes”. Explica’ns això.

La proposta inicial era canviar el nom a Associació de Veïns i Veïnes de Canamunt-Ciutat Antiga i després de l’assemblea decidirem que ara tocava donar més visibilitat a les dones per això ara som “Associació de Veïnes de Canamunt-Ciutat Antiga”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *