Plataforma Zona Zero: al rescat de la plaça Major i de la participació ciutadana

Plataforma Zona Zero: al rescat de la plaça Major i de la participació ciutadana

La Plataforma Zona Zero sorgeix com a reacció immediata a la proposta de l’Ajuntament de fer un pàrquing a les galeries de la Plaça Major, però no exclusivament. En realitat, el que subjeu a l’articulació de diverses entitats (impulsades per les associacions de veïnades de Canamunt i la Calatrava, Palma XXI i Orgull Llonguet, però amb el suport de moltes altres entitats veïnals, cíviques i comercials) ha estat la necessitat de la ciutadania de poder participar en la presa de decisions que afecten la nostra vida quotidiana present i futura, és en bona part responsable.

Conscients de l’emplaçament i de la dimensió (física i simbòlica) de les galeries, associacions veïnals i fins a 50 entitats i col·lectius de Mallorca, vàrem signar un Manifest que es va fer públic el gener de 2020, posant sobre la taula la voluntat ciutadana de salvar de la turistització un espai emblemàtic que ja donàvem per perdut. 

En concret, el manifest expressava el desig de retornar l’espai a la ciutadania, recuperant el seu significat històric i no com a zona de pas o a la caça del turista. Interconnectar la part superior amb les galeries, habilitar la zona de pàrquing actual exclusivament per a residents i contemplar propostes, tant comercials com socials o educatives, que vagin en la direcció d’una ciutat més sostenible, innovadora i resilient. 

I és que, després de 50 anys d’una concessió fallida, valia la pena apel·lar l’Ajuntament perquè hi posés més energia i més imaginació en el projecte i no repetir models que recorden més al segle passat que a l’actual. Allà on l’Ajuntament veia un pàrquing, nosaltres vèiem una oportunitat de canvi, una zona zero amb la inquietud de generar una transformació profunda al centre i, per extensió, per fer un cop de timó cap a un nou model de ciutat, més sostenible, més innovadora i inclusiva, aprofitant la intel·ligència col·lectiva.

La ciutadania anam per davant l’administració en aquesta aposta de futur que vol de la ciutat un lloc més habitable, on les persones estiguem al centre. Demanàvem un procés partipatiu i, per ara, sabem que l’Ajuntament té la voluntat de convocar aviat un concurs d’idees. Haurem de veure com es planteja, però ens sembla una passa important que dona resposta a una reivindicació ciutadana.

Amb la certesa de que els processos de canvi no són senzills, ni immediats, però sí són possibles, des de la Plataforma vàrem organitzar una jornada de debat convidant projectes i persones referents a altres ciutats, que ens podien compartir la seva experiència de participació ciutadana en la intervenció a espais públics: Harinera, espai creatiu i cultural a Saragossa; Geltoki, projecte d’economia social i solidària a l’antiga estació d’autobusos de Pamplona; Raons Públiques, projecte d’innovació social urbana a Barcelona i Itziar González, arquitecta i urbanista, impulsora del Parlament Ciutadà i de l’Institut Cartogràfic de la Revolta.

La jornada, prevista pel mes de març es va haver de suspendre a causa del confinament, però es va poder celebrar online el mes de juny. Llavors, el panorama havia canviat radicalment, però les raons s’havien tornat més urgents que mai i cada una de les experiències que es va presentar resultava inspiradora per al cas de Palma. 

Hem conegut com ciutats grans i mitjanes estan encetant el camí, apostant per una economia més local i solidària, facilitant la participació i obrint pas de forma exitosa a projectes co-gestionats entre l’administració i col·lectius. Des de la Plataforma Zona Zero, estam satisfets d’haver contribuït a aturar un projecte inapropiat. Ara que l’Ajuntament ha fet marxa enrere, és necessari continuar amb aquest procés de transformació, nosaltres volem ser-hi, el moment ho demana, la ciutadania ho reclama.

*Article escrit col·laborativament pels membres de la  Plataforma Zona Zero.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *