Es presenta el Fòrum de la Societat Civil per a la reconstrucció de les Illes Balears

Es presenta el Fòrum de la Societat Civil per a la reconstrucció de les Illes Balears

Una vintena d'entitats i xarxes associades de la societat civil exigeixen a l'administració que se les consideri actors clau i interlocutors imprescindibles en la transició cap a un nou model econòmic post-covid.

Avui s’ha presentat a la Sala d’Actes del Parlament el Fòrum de la Societat Civil per a la reconstrucció de les Illes Balears. El Fòrum, obert a la participació de totes les entitats de les Illes, està impulsat inicialment per una vintena d’entitats molt diverses del món de l’associacionisme ciutadà, l’ecologisme, el sindicalisme o l’economia.  

Les entitats han decidit articular-se per manifestar la  preocupació col·lectiva davant la situació a les Illes Balears i la voluntat compartida de  col·laborar, aportant  idees i accions positives per tal de minimitzar l’impacte de la crisi del coronavirus en aquelles persones, famílies, entitats i empreses que més la pateixen, i orientar el futur cap una societat més forta, resilient, equilibrada i pròspera, amb l’obligació d’assumir el repte social, laboral, cultural i el col·lapse ecològic que ens amenaça.

A la taula, d’esquerra a dreta: Gustavo de Vicente, gerent de PIMEM; Vicenç Thomas, president del Parlament de les Illes Balears; Joe Holles, president de Tramuntana XXI i Tamara Covelo, tècnica de la Coordinadora de ONGDs de les Illes Balears.

Les entitats que formen part del Fòrum manifesten que fa dècades que a les Illes parlam de la necessitat de canviar el model econòmic, però és en aquest  moment que  el canvi  es fa inajornable si no volem deixar ningú pel camí, com va passar amb l’anterior crisi. Per això, han afirmat, es fa imprescindible la participació de tota la societat civil  en els organismes pertinents, amb la convicció que la participació real i efectiva de la ciutadania és imprescindible en una societat democràtica avançada. En la presentació les entitats han donat a conèixer una sèrie de propostes urgents.

A curt termini demanen la elaboració d’un “Pla rector de transició de model econòmic, ecològic i social”, a partir de les nombroses propostes ja presentades per la societat civil els últims mesos, i que aquest Pla rector compti amb un òrgan de gestió i el pressupost necessari per engegar-lo. Així mateix, demanen la coordinació entre les diferents administracions (Govern, Parlament, Consells insulars i Ajuntaments), de forma articulada amb la societat civil.

 *Integren el Fòrum: ARCA, CCOO, Col·lectiu Alternatives, Coordinadora d’ONGDs (CONGDIB), EAPN-Xarxa per la Inclusió Social, Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Palma, Fundació Gadeso, Fundació Iniciatives del Mediterrani, Fundació Marilles, GOB, Joves Arquitectes de Mallorca, Mercat Social, Obra Cultural Balear, Palma XXI, PIMEM, Pla de Mallorca XXI, Tramuntana XXI, STEI-Intersindical, UGT, Unió de Pagesos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *