L’associació Palma XXI ha presentat avui les seves observacions i al·legacions a l’anomenada “Ordenança municipal per al foment de la convivència cívica”. “Des de Palma XXI entenem la ciutat com un espai de desenvolupament i convivència per a tots els seus habitants; una ciutat on a més del principi de justícia, oferint les mateixes prestacions a tota la població, es fomenti l’equitat, apropant-la a qui més ho necessita. És amb aquesta visió que volem fer arribar una sèrie de comentaris, observacions i propostes a l’Ordenació municipal per al foment de la convivència cívica a Palma”, han manifestat des de l’entitat. En aquest sentit, i en línies generals, Palma XXI lamenta que el text es basi en “un caràcter marcadament repressiu, en especial dirigit a persones en situació de vulnerabilitat”. Per Palma XXI, “la normativa limita o ataca determinats drets fonamentals de la ciutadania, introdueix elements de censura moral i no contempla adequadament la diversitat social dels habitants de Palma”.
L’entitat ciutadana considera que l'”articulat desplega una sèrie de mesures penalitzadores i fiscalitzadores per a problemes socials, ignorant així les seves causes i sense proposar cap mesura per a disminuir la desigualtat social estructural, millorar els drets de persones que viuen o pensen de manera diferent o que senzillament manquen de la possibilitat de complir amb moltes de les disposicions plantejades a l’ordenança”.
En referència als punts que tenen a veure amb l’ús de l’espai públic, “el contingut de l’articulat criminalitza la pobresa, la diversitat cultural o les expressions als espais públics, que es preserven i prioritzen per a activitats mercantils i, de manera preferent, de turisme intensiu”.
Pel que fa a la mobilitat, Palma XXI considera que “l’ordenança es fonamenta en la persecució i penalització de l’ús dels Vehicles de Mobilitat Personal (VMPs), de la bicicleta o d’altres modalitats de mobilitat urbana sostenible”.
També consideren la norma excloent, ja que “es penalitzen les distintes formes de mendicitat, incrementant l’ocultació i estigmatització de la pobresa i l’exclusió social”.
Altres al·legacions tenen a veure amb les que fan referència a la “brutícia als espais públics“, sobre el que s’afirma que “el seu compliment queda compromès per l’absència aclaparadora de banys públics”, o sobre “concentracions que alteren la convivència”, punt al qual Palma XXI manifesta que “el text és ambigu i les mesures queden definides pel difús i subjectiu concepte d’alteració de la tranquil·litat de l’entorn o dificultar la circulació o l'”activitat econòmica estratègica” (sic)”.
Davant totes aquestes al·legacions, l’entitat proposa la retirada d’aquesta proposta i la formulació d’un nou text consensuat, amb la participació de la societat civil, “que tingui com a base la convivència, la diversitat social, els drets dels infants, els drets dels residents, el foment de la mobilitat sostenible i el gaudi de l’espai públic”. Per abordar els problemes estructurals que tenen efectes sobre la convivència de la ciutat, Palma XXI sol·licita que l’Ajuntament de Palma implementi de manera urgent i decidida mesures efectives per afavorir la cohesió social i la convivència; així com els recursos de mediació social per a la resolució de conflictes integrant, juntament amb l’Administració local, especialistes i entitats ciutadanes que coneguin les problemàtiques cíviques i que puguin ajudar a formular propostes que millorin la convivència a la nostra ciutat.