Palma es converteix en l’epicentre de la lluita contra els megacreuers

Palma es converteix en l’epicentre de la lluita contra els megacreuers

Diverses entitats ciutadanes organitzen la Jornada Internacional sobre turisme de megacreuers.

Aquest divendres dia 26 de juliol tindrà lloc al Centre Flassaders la Jornada internacional sobre turisme de creuers: Limitar o morir d’èxit?, a la que participaràn experts d’Itàlia, Alemanya, Bèlgica i Espanya per aportar dades, generar propostes i reflexionar sobre el model del turisme de megacreuers i els seus impactes a nivell ambiental i social.

La jornada és organitzada per Palma XXI, Tramuntana XXI, GOB, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Terraferida, Ciutat per qui l’habita i Autopista Mai. Aquestes entitats ciutadanes formen part de la Plataforma contra els megacreuers que ha impulsat l’últim mes un manifest a on es sol·licita a les institucions (Autoritat Portuària de Balears, Govern de les Illes Balears i Ajuntament de Palma) una sèrie de mesures per limitar el model turístic de megacreuers.

Aquest conjunt d’entitats mallorquines es suma a un moviment cada cop més extés a Europa de sectors molt crítics amb els creuers, que cada cop són de majors dimensions i més freqüents a ciutats costaneres, pels seus impactes a escala ambiental i social. Algunes de les entitats ciutadanes més crítiques i reconegudes a nivell internacional per la legitimitat de les dades i estudis que han realitzat es donaran cita el dia 26 al Centre Flassaders, convertint Palma en epicentre d’una lluita que ja esdevé global.

La petició ha aconseguit més d’11.000 signatures en un mes, a més de comptar amb el suport de gairebé una quarantena de personalitats del món de la cultura, la política i diplomàcia, el món empresarial o l’acadèmia, com Maria del Mar Bonet, Miquel Barceló, Camilo José Cela, Carme Riera, Agustí Villaronga, Jorge Dezcallar, Fernando Schwartz, l’hoteler Pablo Carrington, etc. El passat dia 15 de juliol una comitiva de les entitats impulsores de la campanya va entregar a l’Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca, l’Autoritat Portuària i el Govern de les Illes Balears les signatures recollides, a més d’una carta sol·licitant una reunió amb les màximes autoritats.

A la jornada participaràn els següents ponents:

  • Faig Abbasov, de l’equip d’aviació i navegació de la federació europea Transport & Environment, amb seu a Brusseles. Abbasov presentarà l’estudi “Emissions atmosfèriques dels creuers a Europa”. Aquest informe va establir les principals ciutats europees contaminades per creuers: Palma és la segona, després de Barcelona i abans de Venècia.
  • Axel Friedrich, consultor internacional de l’associació alemanya Nature And Biodiversity Conservation Union – NABU. Axel Friedrich es un químic i ecologista alemany. Va ser cap del departament de tràfic de l’Agència Federal de Mediambient alemanya i va co-fundar el Consell Internacional de Transport Net. Friedrich i el seu equip de científics han estat pioners en impulsar un programa europeu de reducció d’emisions a través de l’adaptació de la tecnologia.
  • Anna Gerometta, presidenta de l’associació Cittadini per l’Aria (Ciutadans per l’Aire), organització italiana que defensa “el dret a respirar aire pur: la qualitat de l’aire no és un actiu negociable, ja que té a veure amb la nostra propia vida”. La seva campanya “Facciamo Respirare il Mediterraneo” fa incidència per que es declari zona ECA (lliure d’emisions) el Mediterrani, com ja es va fer amb el Mar del Nord i el Bàltic.
  • Maria García, membre de l’àrea de contaminació d’Ecologistes en Acció i membre de la Coalició europea d’organitzacions per a la reducció de les emissions del transport marítim al mar Mediterrani. Enginyera de Forests de formació, ha treballat recentment en un projecte europeu sobre la contaminació per ozó troposfèric juntament amb organitzacions i centres de recerca de l’Estat espanyol, Itàlia, Àustria i França. La seva trajectòria professional anterior ha estat principalment en l’àmbit de la Cooperació i els Drets Humans; com a Coordinadora de Cooperació per a Bolívia, Paraguai i Brasil d’Oxfam Intermón durant 10 anys i durant tres anys treballant amb organitzacions internacionals a Costa Rica i a Holanda.
  • Helena Prima, coordinadora d‘Ecologistes en Acció Comunidad Valenciana i responsable de qualitat de l’aire i contaminació.
  • Mariano Reaño, president d’Amics de la Terra Mallorca. Llicenciat en Dret, és conegut pel seu activisme en favor d’una movilitat sostenible i per la seva participació a diverses plataformes per a posar fre a la degradació del territori. Amics de la Terra és una de les entitats impulsores del Manifest contra els megacreuers.
  • Jaume Garau, secretari de l’associació Palma XXI, observatori sobre el passat, present i futur de la ciutat de Palma. Va ser president de l’entitat fins al juny d’aquest any. Psicòleg i polític balear, va ser diputat al Parlament de les Illes Balears. És soci fundador d’Arca i el 2009 va ser anomenat soci d’honor. Palma XXI és una de les entitats impulsores del Manifest contra els megacreuers.