Notícies sobre gentrificació, per Carlota Cabeza. Abril 2017

Notícies sobre gentrificació, per Carlota Cabeza. Abril 2017

Recull de notícies del mes d’abril de 2017 vinculades amb el tema de la gentrificació a Balears, per na Carlota Cabeza.

 

  1. Diari de Mallorca: Mallorca esgota els lloguers que costen menys de 600 euros al mes

11.04.2017

Els agents de la propietat immobiliària destaquen que a Palma i a les principals zones turístiques amb prou feines queden ofertes per sota dels 1.000 euros. L’actual escassetat de pisos en arrendament no té precedents a la illa

L’escassetat d’oferta d’habitatges en lloguer per a residents no té precedents a Mallorca, segons destaquen els agents de la propietat immobiliària, i a més situa els seus preus mitjans molt per sobre del que la butxaca dels illencs pot assumir. Segons les dades facilitades per aquest col·lectiu, en ple mes d’abril resulta extraordinàriament complicat trobar a Mallorca un pis que es llogui per menys de 600 euros mensuals, i en el cas de Palma i de les principals zones turístiques, les ofertes que en aquests moments se situen per sota dels 1.000 euros mensuals es troben en nivells mínims.

2. Diari de Mallorca: Els desnonaments de lloguers superen als hipotecaris per primera vegada l’any passat

19.04.2017

L’oficina municipal que intervé en problemes amb l’habitatge ha paralitzat 654 desallotjaments a Palma des de la seva obertura a l’inici de la legislatura

Els desnonaments de lloguers van superar als hipotecaris per primera vegada l’any passat i el mateix està ocorrent en el que portem de 2017. Les dades es desprenen dels expedients tramitats des que es va crear l’Oficina Antidesahucios de Cort, que ha aconseguit paralitzar en total 654 desallotjaments des de la seva obertura a l’estiu de 2015. Respecte al canvi en el tipus d’expedients, en 2016 es va atendre a “un 22,3% més de famílies amb problemes amb el lloguer que amb problemes hipotecaris” i, en aquests primers mesos de l’any, el percentatge és molt similar, com va destacar ahir el regidor d’Urbanisme, Model de Ciutat i Habitatge Digne de Cort, Antoni Noguera.

3. Diari de Mallorca: Aptur acusa a Terraferida de “criminalitzar” el lloguer turístic

22.04.2017

L’Associació d’Apartaments i Habitatges de Lloguer de Temporada de les illes, Aptur-Balears, ha acusat avui al col·lectiu Terraferida de “fer demagògia” creuant dades “gens exhaustives que no mostren la realitat del lloguer vacacional i busquen criminalitzar-ho”.

L’entitat ha qualificat de “tendenciós” el nou estudi de Terraferida sobre dades d’allotjaments de Airbnb en les Pitïuses, com considera que ja ho era el que va donar a conèixer recentment sobretot Balears, ha manifestat en un comunicat.

4. CatalunyaPress: Barcelona i Madrid organitzaran una trobada internacional contra la gentrificació

24.04.2017

El turisme s’està menjant les ciutats alhora que les fa créixer. Però com? Són molts els veïns que acaben marxant-se dels barris a les grans ciutats ocupats pels turistes. Per això, Barcelona i Madrid organitzaran a la tardor una trobada internacional de ciutats per compartir estratègies contra l’expulsió veïnal i de comerciants dels barris, coneguda com gentrificació, ha informat aquest dilluns el consistori barceloní en un comunicat.

5. Diari de Mallorca: Catorze entitats signen a favor del lloguer vacacional

25.04.2017

Les associacions se sumen al manifest ‘Per un turisme de qualitat i de tots’ promogut per APTUR

Catorze entitats es van adherir ahir al manifest’Per un turisme de qualitat i de tots’promogut per l’Associació d’Apartaments i Habitatges de Lloguer de Temporada de Balears (APTUR) en defensa del lloguer vacacional. Representants d’aquestes catorze entidadesfirmaron aquest manifest amb el qual APTUR vol “aconseguir” el major nombre d’adhesions i”demostrar” el suport social cap al lloguer vacacional.

6. El GOB li tanca la porta a la Federació hotelera de Mallorca

03.05.2017

Després de rebre petició per part de la FEHM per mantenir una reunió amb l’entitat ecologista, el GOB ha decidit “rebutjar la petició de reunió per diversos motius”, segons expressen.

L’entitat ecologista assegura que els seus arguments i justificacions, així com les propostes per afrontar la situació, “disten molt de tenir cap punt en comú amb els arguments que motiven a la Federació hotelera a posicionar-se en contra”, diuen. “Fa molt que els hotelers promocionen el lloguer vacacional en apartaments i cases, moltes vegades per cobrir els seus propis “overbooking” als hotels”.

A més asseguren que “el tema de la Mercantilización turística de l’habitatge i com, la comercialització de cases i pisos, s’ha desbordat convertint-se en una nova bombolla especulativa (només cal revisar els mapes fets públics pel col·lectiu és només una mostra més que el que ens fa falta és apostar pel decreixement turístic)”.