Noticies sobre gentrificació, per Carlota Cabeza. Maig 2017 (1)

Notícies als mitjans al mes de maig 2017, primera quinzena.

El Govern posarà en marcha un ambiciòs pla per investigar posibles casos de llogers turístics a Mallorca, alertat per la revelació el pasat diumenge a aquest diari de que al manco tres apartaments protegits de Sa Gerreria estaven sent oferts a turistes a Internet a 150 euros la nit.

 

El ple del Parlament rebutjà ahir instar al Govern a establir una moratoria a la concesió de llicències de lloguer turístic a llocs on, com Eivissa i el centre de Palma, l’accès a l’habitatge s’ha vist afectat pel lloguer vacacional.

 

Un estudi de la Universitat de les Illes Balears (UIB) confirma que els desnonaments per impagament de lloger en Palma se troba als processos de la gentrificació i afecta a classes econòmiques mitjanes i altes, mentre que les execucions hipotecàries estàn relacionades amb processos d’empobriment i estigmatització.

 

Des de la teoria, com a un grup de think tank, o laboratori d’idees, Palma XXI va presentar ahi el volum Palma la ciutat envaïda, una sort de “pròleg” en el que s’endinsen en la “biografía de la ciutat”. És una “targeta de presentació” d’ulteriors treballs que tendràn al segle XXI el seu centre d’atenció.

 

Manel Domenech, membre de la Associació de Veïnats de Canamunt de Palma, ha assenyalat al programa Avui Actualitat, presentat per Biel Ramis, en CANAL4 TELEVISIÓ que “als veïnats del casc antic de Palma els estàn “desnonant” per a llogar els habitatges als turistes”.

 

El Consell de Mallorca ajorna per a la temporada turística el pròxim any el reglament sobre el lloguer vacacional que ha de establir les zones de Mallorca on es permitirà aquesta oferta d’allotjament.