Noticies sobre gentrificació, per Carlota Cabeza. Maig 2017 (2)

Notícies als mitjans al mes de maig 2017, segona quinzena.

Els palmesans presenten 209 propostes per als pressupostos participatius

La creació d’un observatori municipal de gentrificació, un passeig bulevard i carril bici des del parc de la Riera fins a la plaça Barcelona, la recuperació de les coves del castell de Bellver, la instal·lació de banys públics al parc de Son Flor, més habitatges socials i una biblioteca pública a Pere Garau són només algunes de les 209 propostes que els palmesans han presentat a la Regidoria de Participació Ciutadana i Coordinació Territorial de la ciutat i que han estat valorades favorablement per la Comissió Tècnica en el marc dels pressupostos participatius. De totes aquestes propostes, 127 són les que han passat el primer filtratge.

 

L’altra cara de “l’èxit” turístic

Des de fa dècades, l’establishment polític i econòmic sosté que vivim del turisme. Aquest majestàtic “vivim” és una forma, diguem que col·loquial, per referir-se a la “teoria del degoteig”, és a dir, a la suposició segons la qual la creació de riquesa –en el cas de les Illes Balears, especialment riquesa turística– suposa el remei als problemes de pobresa i injustícia social, i, per tant, és la garantia d’un cert progrés, i una acceptable cohesió social. Aquesta hipòtesi que la riquesa empresarial anirà acumulant-se, fins a arribar a un punt en què es repartirà progressivament a la resta de la societat, s’ha demostrat bastant fal·laç des de fa temps. Però, ha esdevingut directament falsa des del bon punt que, amb un excés de flexibilitat en les relacions laborals, s’ha aconseguit una forta erosió a la capacitat d’integració social, tradicionalment atribuïda a la inclusió mitjançant el treball remunerat, que posava en marxa els ascensors socials.

 

El boicot a los turistas en Mallorca reúne a 200 personas

Según los miembros de la plataforma la intención también es “dar información a los turistas que pasan por la ciudad para dar a conocer la situación de sus habitantes”

Cerca de 200 personas han protestado este fin de semana en las calles de Palma contra la masificación turística. La plataforma “Ciudad, para quien la habita, no para quien la visita” ha convocado una marcha, la “inauguración del carril guiri”. Se trata de una vía especial para la circulación de los turistas, que a modo de mofa quiere de dar visibilidad al malestar “de los residentes verano tras verano”.

 

‘Ciutat de vacances’, una reflexión sobre el imaginario turístico

Es Baluard inaugura hoy, a las 20 horas en la planta 0, la exposición Ciutat de Vacances. Un proyecto que el museo palmesano ha desarrollado desde finales del 2015 y que trata sobre el imaginario del mito turístico. Un montaje que cuenta con obras de 16 artistas diferentes. La exposición es un trabajo conjunto entre el propio Es Baluard, el Arts Santa Mònica de Barcelona, el Instituto Europeo di Design de Venecia y el Museo de Arte Contemporáneo de Alicante.

 

Starbucks abre su primer local en el centro de Palma

Starbucks ha abierto este martes su primer local en el centro de Palma, concretamente en la plaza de Cort, siendo el tercer establecimiento de la compañía en Mallorca junto al del aeropuerto y de Fan Mallorca.

El nuevo establecimiento de la marca dispone de una superficie de 258 metros cuadrados y 82 asientos y da trabajo a 19 empleados, según ha informado la multinacional en un comunicado.

 

Dos de cada tres places de lloguer turístic són il·legals a Mallorca

La major part del lloguer turístic a Mallorca està dins de la il·legalitat. En concret, 123.918 places que es lliuren de pagar més de tres-cents euros per donar-se d’alta. El vicepresident del Govern i Conseller de Turisme, Biel Barceló ha anunciat que 77.925 places estan registrades pels propietaris a la Declaració Responsable d’Inici de l’Activitat Turística (DRIAT).

 

LEGAL TRAVEL, boutique legal especialitzada en Dret turístic, ha obert oficines a Palma, un escenari previst des de la seva creació com a part de la seva estratègia de creixement natural de prestar serveis jurídics a les principals capitals del Turisme.

Madrid, 31 de maig de 2017. El constant creixement del sector turístic i la consolidació de Legal Travel en la península, han permès a la boutique legal obrir una nova oficina en la cèntrica Carrer Aragó de Palma de Mallorca. Des de la seva creació en 2014 i a través de les seves oficines a Madrid, la signatura ha mantingut una intensa activitat en les Illes Balears on els seus clients peninsulars nacionals i molts altres internacionals, també han apostat per Palma per invertir i expandir els seus negocis.

 

Les cases i apariats que ja tenien autoritzat arrendar a turistes conserven tots els seus drets i podran operar amb normalitat

Cinc escenaris de cara al lloguer turístic. Al juliol una nova llei canviarà l’arrendament d’habitatges a turistes a les illes. La confusió generada, de forma moltes vegades interessada, per partits polítics i entitats lligades al lloguer vacacional, obliga a aclarir què serà legal i il·legal aquest estiu.

 

AirBnb va facturar en un any 294,3 milions d’euros en lloguer turístic a Balears

La plataforma de lloguer turístic AirBnb ha facturat entre gener de 2016 i març de 2017 més de 294,3 milions d’euros, dels quals es queda amb un percentatge, segons les dades als quals ha tingut accés Terraferida, a pesar que la multinacional reconeix solament 115 milions.

 

Rècord de passatgers en l’aeroport de Son Sant Joan

L’aeroport de Son Sant Joan va registrar el dissabte el rècord de passatgers que han arribat a Mallorca en els primers sis mesos de l’any. Un total de 159.995 persones van arribar a la Illa en un total de 846 vols. Aquestes xifres són més pròpies dels mesos de juliol i agost, en plena temporada turística, que de finals del mes de maig.

 

La compra d’habitatges per estrangers va superar els 1.600 milions l’any passat

Balears està en el punt de mira dels inversors estrangers que busquen comprar un habitatge a les Illes. L’any passat, el volum de les transaccions per part de compradors internacionals -principalment europeus- va superar els 1.600 milions, la qual cosa va suposar un rècord històric i un increment del 50 % respecte de fa dos anys. Així es desprèn de les dades del Ministeri de Foment recollits per la immobiliària Engel & Völkers, que amb 17 oficines a les Illes va aconseguir a 2016 una quota del 29 % del total del mercat estranger.

 

Veïns denuncien l’assetjament ‘a porta freda’ i el “buzoneo” perquè embenen les seves cases

Veïns de sa Gerreria, del Molinar, de Son Espanyolet, entre unes altres, sofreixen el assetjament d’agències immobiliàries i de intermediaris que a porta freda, és a dir, criden sense preavís, fan una oferta per les seves cases en representació de clients russos, suecs o alemanys, tal com ha posat en evidència la plataforma Ciutat per qui l’habita i confirmen residents en aquestes zones

 

La mitjana del lloguer residencial als Balears ja supera els 1.000 euros al mes

El preu mitjà del lloguer residencial als Balears ja ha superat els 1.000 euros. Concretament, es situa en 1.080 euros al mes per a un habitatge d’uns 90 metres quadrats i s’espera que continuï a l’alça en els pròxims mesos, segons un informe de Servihabitat Trends. D’aquesta anàlisi és desprèn que les Balears, Barcelona i Madrid són les províncies que presenten uns increments extrems del preu del lloguer en el marc de l’Estat espanyol.

 

El negoci turístic balear es dispara fins al mai vist: 900 milions d’euros a l’abril

Els viatgers arribats a les illes es van gastar un 37% més que l’any anterior, un increment sense precedents — Mallorca inicia la temporada alta després d’apuntar-se la seva temporada baixa més lucrativa