Notícies sobre gentrificació, per Carlota Cabeza. Setembre 2017

Notícies als mitjans al mes de setembre 2017.

El Parlament aprova el decret de lloguer turístic

Biel Barceló destaca que la nova regulació ja està tenint efectes sobre el mercat del lloguer vacacional – “La Llei torna a quedar com era quan la presentem, coherent i efectiva”, afirma el vicepresident. El ple del Parlament ha ratificat aquest matí, amb els vots de PSOE, Més per Mallorca i Podemos, el decret llei que va aprovar el Govern el passat 4 d’agost pel qual es retornava la Llei Turística a la versió que va portar el 18 de juliol al ple l’Executiu de PSOE i Més, després que en aquella ocasió Podemos votés amb PP i Ciutadans deixant un sol article, el 49, com estava abans de la reforma.

Cort preveu aprovar la zonificació turística abans de la propera temporada

El gerent d’Urbanisme adverteix que la prohibició de l’arrendament en tota Palma haurà d’aprovar-se “amb matisos”. Malgrat la dificultat tècnica, l’Ajuntament de Palma preveu disposar de la zonificació prevista en la llei turística que determinarà en quines zones de la ciutat es poden arrendar habitatges plurifamiliares i en quins no, abans que s’iniciï la propera temporada alta. El batle de Palma, Antoni Noguera, ha fixat una data aproximada: el proper mes d’abril. No obstant això, el exalcalde de la ciutat i actual responsable d’Urbanisme, José Hila, no s’atreveix a ser tan precís, encara que manifesta que el document va a estar llest “al més aviat possible”.

La prohibició del lloguer turístic

La lectura de la Llei 6/2017, de 31 de juliol, de modificació de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears, relativa a la comercialització d’estades turístiques en habitatges, no deixa lloc a dubtes: queda prohibit el lloguer turístic a les famílies que no tinguin ja permís, com a mínim durant un any després de l’aprovació de la norma. Té sentit paralitzar durant 12 mesos una activitat econòmica en funcionament per donar temps als polítics a decidir on es pot llogar? A l’actual batle de Palma li van bastar minuts per declarar la seva intenció de prohibir-ho a la capital.

‘Tot inclòs’ vol convertir-se en un documental sobre la massificació turística

Aquest dissabte han inciat una campanya de microfinanciación a través de la plataforma Degoto per intentar aconseguir 14.000 euros. L’equip de producció del documental ‘Tot inclòs. Danys i conseqüències del turisme a casa nostra’ha iniciat aquest dissabte la campanya de microfinanciación a través de la plataforma Degoto amb l’objectiu de recaptar els diners necessaris per dur a terme el projecte audiovisual, amb un objectiu inicial marcat en 14.000 euros.

El sentiment contra la massificació turística sortirà al carrer

El GOB, Terraferida i Salvin Portocolom, ha convocat una manifestació a Palma pel 23 de setembre contra la massificació turística amb el lema “Fins a aquí hem arribat”. La plataforma Assemblea 23-S, formada per 31 entitats entre les quals figuren el GOB, Terraferida i Salvin Portocolom, ha convocat una manifestació a Palma pel 23 de setembre contra la massificació turística amb el lema “Fins a aquí hem arribat”. La manifestació reivindica “fer front al col·lapse” que arribarà amb “el monocultiu turístic intensiu i la massificació”. “La diferència entre cap a on anem i cap a on volem anar”, és la filosofia que ha portat a aquesta protesta, assenyalen els organitzadors en un comunicat.

La Fundació Turisme de Palma 365 inicia una campanya de promoció turística internacional amb Jet2.com

Segons ha explicat l’Ajuntament de Palma en un comunicat, el contingut de la campanya consisteix en l’engegada d’un pla de mitjans online i offline. Quant a l’estratègia online, es disposarà publicitat de Palma en forma de ‘bàners’ dirigits a potencials passatgers en la seva fase final de decisió, distribuïts a diferents mitjans a través de Mitjana IQ; i es realitzaran anuncis en Tripadvisor.

Palma és la destinació turística més demandat pels espanyols en 2017

Un estudi del metabuscador Skyscanner revela que els espanyols hem gastat un 5 % més a viatjar i situa també a Eivissa entre els cinc llocs més benvolguts.

Turisme començarà a multar a final de mes a webs que ofereixen habitatges il·legals

Els serveis d’Inspecció de la Conselleria de Turisme començaran a obrir expedients sancionadors a les plataformes comercializadoras que ofereixin lloguer d’habitatges vacacionals il·legals a la fi d’aquest mes. Així ho van indicar fonts del departament que dirigeix Biel Barceló, que van reconèixer que si bé algunes plataformes ja han començat a col·laborar amb la Conselleria complint la normativa vigent, unes altres no, de manera que segueixen oferint lloguers turístics en pisos.

Aptur considera “injust” que les places autoritzades no siguin per al lloguer turístic
L’Associació d’Apartaments i Habitatges de Lloguer de Temporada de Balears (Aptur) ha registrat al·legacions al Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT) del Consell de Mallorca i ha considerat “injust” que les “potencials places addicionals no siguin íntegrament per al lloguer turístic”.

La patronal europea del lloguer turístic considera perjudicial la llei balear
L’assemblea general de l’Associació Europea d’Apartaments Turístics (EHNA), reunida a Brussel·les, es va mostrar ahir en contra de la normativa del lloguer turístic de Balears i va al·legar que tindrà efectes “molt negatius” per a l’economia de les Illes.