Experiències d’arreu l’estat participen a la taula de debat “Zones Zero: experiències urbanes de participació ciutadana”

Experiències d’arreu l’estat participen a la taula de debat “Zones Zero: experiències urbanes de participació ciutadana”

Palma XXI i les associacions de veïns de Canamunt i La Calatrava organitzen la xerrada

Palma XXI i les associacions de veïns i veïnes de Canamunt i la Calatrava, en col·laboració amb la Federació d’Associacions de Veïns de Palma i Orgull Llonguet han organitzat la xerrada virtual “Zones Zero: experiències urbanes de participació ciutadana”, que ha tingut lloc aquest dissabte dia 6 de juny a les 11 del matí al canal de Youtube de Palma XXI.

A la taula de debat han participat experts i representants de col·lectius i entitats que treballen per la revitalització d’espais públics urbans amb criteris de participació ciutadana i innovació social.

Els ponents han estat:

Itziar González, arquitecta i urbanista. Impulsora del Parlament Ciutadà i de l’Institut Cartogràfic de la Revolta.
Carlos López, de Raons Cooperativa, Projecte d’innovació social urbana. Barcelona.
Javier Tobias del col.lectiu Llamalo H , Harinera ZGZ, Saragossa.
Lander Martínez, coordinador de Geltoki, projecte d’economia social i solidària. Pamplona.

Amb el lema “Perquè nous models són possibles, construïm alternatives des de la ciutadania!” aquesta activitat s’emmarca en les accions d’incidència i sensibilització que més de 50 entitats, entre associacions de veïns i veïnes, organitzacions i col·lectius socials, associacions de comerciants i entitats ciutadanes i ecologistes, impulsen des de fa mesos, quan van acabar les concessions a les galeries comercials que hi estan a sota aquesta emblemàtica plaça del centre de Ciutat. Davant la necessitat de prendre una decisió sobre el futur d’aquest espai, l’única proposta de l’actual Ajuntament ha estat dedicar la planta de galeries a fer més aparcaments.

“Nosaltres pensam que aquesta és l’oportunitat de repensar com volem que sigui la plaça Major, i Ciutat per extensió”, expliquen les entitats. Per aquests motius, anomenen la plaça Major “zona zero”, fent al·lusió a la possibilitat de convertir-se en el punt de partida per “revertir el model de ciutat”. “Està clar que el moment de pandèmia que hem viscut fa que haguem de cercar solucions diferents, creatives i comunitàries cap al futur que ens espera. La nova situació ens ha deixat noves oportunitats. Ara més que mai és fa necessari apostar per un model de ciutat basat en la protecció de la salut i la justícia social, econòmica i ambiental”, afirmen les entitats organitzadores.

Al manifest que les entitats varen presentar el mes de gener, es fa èmfasi en la necessitat de recuperar la plaça Major com un espai sostenible i inclusiu per a la ciutadania, ja que la percepció actual és que és un espai enfocat exclusivament al turisme. A més, es proposa fer un concurs participatiu i obert a on es defineixin, amb criteris arquitectònics, urbanístics i socials la distribució i usos de la plaça Major (impulsant una major connexió i integralitat entre la part superior de la plaça i la inferior, les galeries). També es demana que, també a través d’un procés participatiu, la ciutadania pugui fer propostes per als usos de les galeries, que esdevindrien “un espai per a l’exercici de propostes ciutadanes, innovadores i avantguardistes”. Per últim, es destaca la incoherència de voler portar més cotxes al centre quan s’estan peatonalitzant carrers i places i el redisseny de la xarxa d’autobusos, i es demana l’habilitació de més places per a residents als aparcaments ja existents.

Amb la taula de debat organitzada per aquest dissabte esperen mostrar casos pràctics de reapropiació d’espais públics per part de la ciutadania a altres ciutats de l’estat, i reobrir el debat sobre el futur d’aquest lloc emblemàtic de Palma.