Construir el futur de Mallorca toca ara

Construir el futur de Mallorca toca ara

Jaume Garau

Secretari de Palma XXI

Ens ha tocat viure una experiència profundament pertorbadora com és la pandèmia de la COVID, que ens ha deixat en un entorn nacional i internacional molt incert. Molt més incert per una economia dominada pel sector turístic com la nostra. Està clar que hem de batallar perquè l’economia torni a créixer, però no podem fer-ho de qualsevol manera, ja que la situació és molt diferent de la crisi del 2008.

Per sortir de la crisi del 2008 vàrem intensificar el «turisme de multituds»: més megacreuers, més turisme de gatera, més lloguer vacacional descontrolat, més turisme de congressos, més cotxes de lloguer, més saturació de carreteres i platges, etc. La sortida de la crisi va augmentar el pes del turisme sobre el conjunt de l’economia i en canvi no va augmentar la qualitat de vida de la majoria de la població de Mallorca. El segon trimestre del 2019 hi havia segons Ibestat 3.986 empreses més que el 2009. El sector Industrial havia perdut en 10 anys 68 empreses, el de la construcció, 360. El sector d’hoteleria n’havia guanyat 1.316. El monocultiu turístic avança cap al seu col·lapse, crisi darrera crisi.

Abans de la pandèmia ja hi havia un debat per transformar el turisme de masses, mediambientalment insostenible i de baixa rendibilitat, en un turisme sostenible, més rendible i  ben distribuït geogràficament i estacionalment. Començàrem a veure intents d’una gestió més racional dels fluxos turístics com per exemple a Formentera o Formentor. El debat sobre la limitació de megacreuers havia començat i a Palma es varen limitar els lloguers vacacionals i els hotels al centre de Ciutat. Això eren les primeres passes d’una transformació molt més profunda que cal fer al nostre sistema social i econòmic si volem salvar Mallorca de l’autodestrucció.

Per fer una transició econòmica que sigui també una transició ecològica i que tengui un vessant de responsabilitat social perquè ningú quedi marginat o greument danyat, es necessita una bona organització. Una organització que el sector públic lideri, amb la col·laboració del sector privat i social. De moment aquesta organització no està conformada, quan a hores d’ara ja hauria de fer feina a tot gas. Ara per ara tenim unes quantes peces en gestació, però el motor no està armat.

D’una banda, tenim el Consell Econòmic i Social, espai molt orientat per empresaris i sindicats, que ha dictaminat uns eixos estratègics i un munt de propostes per construir el futur de la nostra comunitat. Per un altre costat, tenim la conselleria de Fons Europeus, bastant determinant per les iniciatives públiques de la Comunitat, que també està preparant un Pla Estratègic per la guia d’inversions dels fons europeus. També fan el seu camí territorial els diferents Consells, i a Mallorca altres territoris com Palma, la Tramuntana, el Pla de Mallorca, etc. Finalment el Fòrum de la Societat Civil també està elaborant propostes per una transició de model econòmic i social. Aquestes iniciatives estan connectades a moltes entitats com el cercle d’Economia, la Fundació Impulsa o la UIB. Tot aquest conglomerat d’iniciatives, que impulsen un conjunt de persones que cap dins un autocar, no està vertebrat ni està vinculat a altres components vitals «externs» de la nostra economia, com per exemple l’Autoritat Portuària, AENA o els grans operadors turístics nacionals i europeus.

Sense una organització nova que integri totes les iniciatives actuals, els hi doni un sentit estratègic articulat, amb un calendari i una assignació de recursos, no construirem el futur desitjat per Mallorca, sinó que repetirem el passat, com ja es comença a veure. Aquesta organització ha de ser potent, ben dirigida i amb sistemes de consulta, participació i comunicació molt avançats. Ha d’estar directament vinculat a la Presidència del Govern Balear i a la del Consell de Mallorca, d’una manera tal que tengui continuïtat després de les eleccions de 2023.

Altres observatoris, oficines de planificació, consells de participació ciutadana, etc., han d’estar connectats directament en aquesta nova organització. El producte d’aquesta organització, seria no executiva, sinó impulsora de projectes aplicables per entitats públiques i privades, en línia a allò que necessita Mallorca, ja no ara, sinó d’aquí 5 o 10 anys. Aquesta organització, que podria ser perfectament una Fundació, ha de ser la plataforma per construir el futur de Mallorca.

Sembla que el camí que s’ha pres, una altra vegada, no és el de la planificació coordinada i estratègica per avançar cap a un millor futur. Hem tengut exemples les darreres setmanes del que pot-ser la «recuperació compulsiva» de la nostra economia i salut. Els megacreuers tornen sense regular la seva limitació. El turisme d’excessos torna està present en els llocs habituals creant els problemes habituals. Les terrasses dels bars dels barris històrics, que eren la solució econòmica a les restriccions de la pandèmia, ara són ser un malson pels residents i pels hospitals. Hem de posar-mos davant un mirall i pensar si aquest és el futur que volem construir per a Mallorca. Estic segur que la majoria de gent que estima aquestes illes dirà que no. Estam a temps de redreçar el camí.

*Article publicat a Última Hora el 16/07/2021.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *