Cap hipotètic benefici econòmic compensa una ciutat totalment massificada i contaminada

Cap hipotètic benefici econòmic compensa una ciutat totalment massificada i contaminada

COMUNICAT PLATAFORMA CONTRA ELS MEGACREUERS

La Plataforma contra els megacreuers, formada per una trentena d’entitats ciutadanes i ecologistes, no ens anam de vacances en el mes de més afluència de creueristes a Ciutat. No és moment de descansar: segons anuncia avui Diario de Mallorca (amb dades contrastades a la web de Ports de Balears) aquesta setmana s’arribarà a un nou rècord, amb el desembarcament d’uns 60.000 creueristes a Palma. Els grans impactes ambientals, socials i sobre la salut pública que ja fa un temps anunciam es dispararan.

L’opinió pública ha conegut recentment el saldo negatiu en termes econòmics que deixen aquests creuers: els ingressos de quasi deu milions d’euros són inferiors a les inversions que ha hagut de fer l’Autoritat Portuària per donar serveis a les companyies navilieres. Al petit i mitjà comerç aquesta enorme afluència de visitants “express” no els deixarà grans beneficis: està comprovat que aquest model de turisme de poques hores i “tot inclòs” consumeix ben poc a la nostra ciutat. D’una altra banda, pel turista, arribar a una ciutat massificada com ho serà Palma aquesta setmana, no és una experiència agradable: l’argument que el turisme de megacreuers és una bona estratègia per fer que els visitants tornin i es quedin més dies, cau per si sol.

No obstant aquestes constatacions, cap benefici econòmic compensaria els efectes de rebre en un dia 4 megacreuers, com passarà aquest divendres i dissabte. En un dia contaminaran 37 vegades més que els cotxes que circulin per Palma[1]. Cap hipotètic benefici econòmic compensaria la massificació generada per desenes de milers de visitants a una ciutat petita com la nostra. 26.000 persones viuen al centre històric de Palma, als quals s’afegiran aquest divendres 16.000 creueristes: un 60% més de vianants concentrats a pocs carrers i a unes hores molt limitades. Aquesta xifra de creueristes diaris és quatre vegades més del que la Plataforma planteja com a màxim admissible per Ciutat.

Després de l’èxit de la “Jornada Internacional sobre turisme de megacreuers: Limitar o morir d’èxit”, a on experts de diferents països van exposar alarmants xifres sobre la contaminació d’aquests vaixells i els seus impactes ambientals i sobre la salut pública, la Plataforma segueix treballant. En aquests moments preparamos un document per presentar a les institucions (Govern Balear, Consell de Mallorca, Ajuntament de Palma i Autoritat Portuària) amb una proposta molt concreta per limitar l’afluència, amb criteris tècnics per viabilitzar aquesta iniciativa durant els pròxims anys.

[1] Prenent com a referència les emissions d’òxids de sofre (SOx)

Imatge: Caricatura de Tueldús (Ferran Aguiló i Bartomeu Seguí)

La Plataforma contra els megacreuers està formada per les següents entitats:  Federació d’Associacions de Veïns de Palma, Palma XXI, ARCA, GOB, Terraferida, Tot Inclòs, Ecologistes en Acció, Amics de la Terra Mallorca, Ciutat per a qui l’habita, Lobby de Dones, Tramuntana XXI, Salvem Es Molinar, Juventud por el Clima – Fridays For Future Mallorca, Anticapitalistes Illes Balears, Entrepobles Mallorca, Mallorca Preservation Fund, Associació Amics dels Llaços Grisos, AAVV La Calatrava, AAVV Banc de s’Oli, AAVV Canamunt – Ciutat Antiga, AAVV La Llotja – Puig de Sant Pere, AAVV El Terreno, AAVV Es Jonquet, AAVV Coll d’en Rabassa, Plataforma de Veïns de Son Espanyolet, Salvem Portocolom, Centre Mallorquí de Negocis (CNM), Jubilats per Mallorca.