La Plataforma Zona Zero celebra que l’Ajuntament abandoni el projecte d’aparcament a les galeries de la plaça Major

La Plataforma Zona Zero celebra que l’Ajuntament abandoni el projecte d’aparcament a les galeries de la plaça Major

Les entitats que impulsen la Plataforma Zona Zero (Associació de Veïnes de Canamunt, Sa Gerreria i Calatrava, Palma XXI, FAAVV, Orgull Llonguet, REAS, etc.) han manifestat avui la seva satisfacció per la decisió de l’Ajuntament de descartar l’ampliació de l’aparcament a les galeries.

Una vegada arribats a la qüestió real, “Què feim amb la Plaça Major?”, la plataforma reivindica que el “concurs d’idees” s’ha de regir per uns criteris que duguin cap a un nou model de ciutat: ús social i cultural, producte local i sostenibilitat, innovació i participació.

Per això, les entitats han expressat la seva voluntat de participar molt activament del procés, oferint el seu suport per a la redacció de les bases del concurs, o proposant jurats nacionals i internacionals.

Davant de models enfocats en la recuperació econòmica i social a través del creixement turístic, les entitats proposen alternatives: “Volem un espai que permeti treballar cap a altres models de ciutat, basats en la transició ecològica i la participació activa de la ciutadania. Volem recuperar la ciutat per a la gent, pels veïns i veïnes, pel petit comerç, no exclusivament per als turistes”.

A més, han remarcat la necessitat que el concurs contempli tant projectes encaminats a definir usos de les galeries, com altres propostes de rehabilitació de tipus arquitectònic.

Cal recordar que la plataforma va iniciar el procés d’oposició de la societat civil a l’únic projecte que l’Ajuntament havia posat damunt la taula fins ara, la construcció de nous aparcaments a les galeries, un cop finalitzada la concessió i recuperada la gestió. En aquesta línia, al gener d’aquest any varen presentar el “Manifest pel rescat de la plaça Major”, al que es van adherir més de 50 entitats, entre associacions de veïns i veïnes, organitzacions i col·lectius socials, associacions de comerciants i entitats ciutadanes i ecologistes. Al manifest es fa èmfasi en la necessitat de recuperar la plaça Major com un espai sostenible i inclusiu per a la ciutadania, ja que la percepció actual és que és un espai enfocat exclusivament al turisme.

Al mes de juny varen organitzar la xerrada virtual “Zones Zero: experiències urbanes de participació ciutadana”,  una taula de debat on varen participar experts i representants de col·lectius i entitats que treballen per la revitalització d’espais públics urbans amb criteris de participació ciutadana i innovació social. Entre ells, va exposar la seva experiència el col·lectiu Geltoki, projecte d’economia social i solidària amb seu a l’antiga estació d’autobusos de Pamplona. Quan Alberto Jarabo, regidor de Participació Ciutadana, va anunciar la voluntat de l’Ajuntament de convocar un concurs d’idees, va mencionar Geltoki com a model que es podria replicar al pla d’usos de les galeries de la plaça Major.

Imatge de la roda de premsa on es presentaren les valoracions i propostes de la plataforma Zona Zero.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *