La Plaça Major, la darrera oportunitat?

La Plaça Major, la darrera oportunitat?

Jaume Garau

Secretari de Palma XXI

La ciutat de Palma, com moltes altres ciutats antigues europees, ha evolucionat els darrers trenta anys cap a una ciutat totalment turística. El seu centre històric s’ha anat convertint en un parc turístic per passejar, comprar i menjar. Aquesta evolució ha creat dos fenòmens col·laterals: la inversió immobiliària intensa, que ha provocat una pujada de preus i una compra de cases, majoritàriament per part d’estrangers, d’una banda; i una transformació dels espais públics en espais privats, especialment les terrasses, com per exemple les del Born i de la majoria de places. Aquest còctel mortal ha fet desaparèixer molts de residents mallorquins, uns 10.000 els darrers trenta anys, mentre ha augmentat de manera exagerada la població estrangera, que en alguns barris arriba fins al 50%.

Amb la COVID hem comprovat com mai, la nostra excessiva dependència del turisme, a més de la seguretat sanitària, dels avions, del govern de Madrid, etc. Per moltes raons som especialment vulnerables i a més tenim molts reptes per endavant, sobretot el del canvi climàtic. Per tant, tot el que fem d’ara endavant ha de tenir en compte la necessitat de regenerar la nostra ciutat.

Aquests mesos hem començat a debatre el futur de la Plaça Major de Palma, ja que ha acabat la concessió dels aparcaments i de les galeries. S’hauria d’haver fet molt abans, però no es va fer, el que demostra que la planificació i el debat sobre la ciutat ha de ser una tasca continua. La Plaça Major, després de cinquanta anys de la seva radical transformació els anys setanta, que va destruir una plaça ciutadana agradable i que funcionava molt bé, per una idea de negoci com era fer aparcaments al centre. La mateixa empresa que va fer els aparcaments de la Plaça Major va ser l’encarregada de fer els de davant la Seu però la ciutadania s’hi va oposar i es va acabar fent el Parc de la Mar. Ara, una altra vegada la ciutadania organitzada ha aturat una altra planta d’aparcaments a la Plaça Major. I ara que?

Ara tenim una oportunitat,- societat civil, mitjans de comunicació, col·lectiu empresarial i Ajuntament- de fer de la Plaça Major la plaça principal de la ciutat. Un lloc d’encontre de la ciutadania per fer moltes i diverses activitats, tant a la plaça, com a les galeries, deixant els aparcaments pels residents del centre i pels que vagin als diferents espais de les galeries.

No hem de fer una renovació de la plaça i dels seus accessos, un projecte pensat especialment pels turistes que hi arribaran. Hem de fer un projecte pels que viuen a prop, pels que viuen a tota la ciutat i a tota Mallorca. Hem de fer una plaça amb bars i restaurants, és clar, però també amb altres espais públics i privats perquè la gent s’hi trobi a gust. També hem de trobar una solució per connectar la plaça amb les galeries, aquest és un punt clau que pot fer del projecte un èxit o un fracàs. Un lloc atractiu per moltes i diverses persones que viuen a ciutat i que trobin productes fets aquí. Els turistes s’hi afegiran encantats.

Necessitam una renovació atractiva, amb consens, ben gestionada i ben finançada, perquè sigui el motor de la recuperació de la ciutat antiga pels mallorquins i mallorquines. Un projecte que faci atractiu tornar a viure al centre, així com renovar els espais del voltant. Si ens equivocam i pensam que la reforma ha de ser parcial, o dirigida als turistes, acabarem de sentenciar la mort que afecta el centre de Palma, la ciutat antiga, la capital de les Illes Balears.

 

*Article publicat a Diario de Mallorca el 12/12/2020.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *