Entitats ciutadanes es posicionen en contra del model turístic dels megacreuers

Diverses entitats ciutadanes, entre les quals es troba l’associació Palma XXI i les associacions de veïns i veïnes de la Calatrava, Banc de s’Oli, Canamunt – Ciutat Antiga i La Llotja – Puig de Sant Pere, faran públic la setmana vinent un manifest en el que estan treballant per visibilitzar el posicionament comú de rebuig al model turístic que s’està implantant amb força a Palma, basat en l’afluència massiva de megacreuers.

“El turisme de megacreuers arribats a Palma ha augmentat de forma insostenible i no desitjable per a la nostra ciutat provocant un greu impacte mediambiental i territorial així com creixents protestes socials”, afirmen les entitats que treballen en el manifest, pel qual es continuen sumant adhesions.

El llançament del manifest té la voluntat de sensibilitzar i mobilitzar a la ciutadania en contra dels megacreuers, així com fer una crida a l’acció institucional. El document es farà públic en un moment crític per l’auge d’aquest model de turisme massiu a Palma. Ha augmentat la mida de les naus que arriben a port, s’ha triplicat el volum de persones que transporten i s’acumulen molts megacreuers en el mateix dia. A part de l’impacte social (hi ha zones de la ciutat que arriben a concentrar 15.000 creueristes en un dia), hi ha greus repercussions mediambientals: el transport marítim contamina mil vegades més que el terrestre, danyant també la biodiversitat del fons marí de la badia de Palma. A més a més, la majoria de megacreuers no aporten econòmicament de forma proporcional al que afecten la vida dels ciutadans i ciutadanes.

Amb aquest posicionament conjunt les entitats ciutadanes volen mostrar que hi ha una opinió compartida per gran part de la ciutadania i un consens entre la majoria d’entitats que treballen per un model de ciutat sostenible i inclusiu: augmentar any rere any l’afluència de megacreuers tenint en compte les característiques de Palma no és una opció de desenvolupament econòmic per la ciutat.

La setmana vinent es farà públic el “Manifest en contra dels megacreuers” i el llistat d’entitats signants, així com una llista de mesures exigides a l’Ajuntament de Palma i al Govern de les Illes Balears, perquè “treballin per protegir la salut i el benestar de tots els seus ciutadans i que actuïn immediatament”.