Eix cívic de Nuredduna

Eix cívic de Nuredduna

Un projecte sense consens

L’equip de govern de l’Ajuntament de Palma va aprovar al juny de 2020 destinar tres milions d’euros al projecte del nou eix cívic del carrer Nuredduna.

Encara que el batle va afirmar llavors que “el projecte final ha estat consensuat amb veïns i comerciants de la zona”, la veritat és que ha generat moltes discrepàncies des que es fes públic.

Tant, que ràpidament es va configurar una plataforma ciutadana en contra del projecte i del procés: “Pere Garau, molt més que Nuredduna”, impulsada pel col·lectiu veïnal Flipau amb Pere Garau i l’associació ARCA.
La plataforma ha manifestat la seva “màxima preocupació pels interessos especulatius en Nuredduna afavorits per la injecció de diners públics de Cort” i ha fet reiteradament una crida als partits que governen a l’Ajuntament de Palma (PSIB-PSOE, Podemos i Més per Palma) “perquè rectifiquin i evitin les conseqüències negatives del seu projecte per a aquest carrer”.
Les conseqüències negatives que preveu la plataforma són el risc de gentrificació del barri per la pujada del preu dels lloguers, la reducció de línies d’autobús amb fàcil accés al barri i la previsible proliferació de terrasses i ocupació de l’espai públic per part de l’empresa privada.

A més, han criticat la falta d’un procés veritablement participatiu amb els agents socials del barri per part de l’Ajuntament. Enfront d’això, han denunciat la falta de voluntat de diàleg del consistori malgrat els innombrables intents de buscar espais de consens. Fins i tot van arribar a oferir a l’Ajuntament la mediació que de manera altruista ha fet la urbanista Itziar González. Itziar proposà contactes amb totes les parts implicades per aconseguir consens i millora en el projecte de Nuredduna.

Des de Palma XXI també ens vàrem posicionar. Pel que fa al procès, la presidenta de l’entitat, Lluïsa Dubon, va enviar una carta al batle Hila demanant “una política coordinada de participació ciutadana, davant de les diferències d’abordatge de projectes recents com plaça Major, Cotlliure i Nuredduna”. La presidenta manifestava a la missiva que ” el consistori hauria de tenir una visió unificada i transversal dels processos participatius”. 

Des d’un punt de vista més tècnic, la membre de la junta de Palma XXI Maria Gómez, arquitecta, exposava a un article a Diario de Mallorca el punt de vista tècnic i urbanístic acollit per l’entitat, amb el títol “Peatonalitzacions sí, amb seny”.

Les obres al carrer Nuredduna han començat i segueixen endevant, però la plataforma es manté molt activa per intentar aturar i reformular un projecte que, sens dubte, tindrà molt impacte al barri de Pere Garau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *