La Plataforma contra els megacreuers demana una moratòria

La Plataforma contra els megacreuers demana una moratòria

Avui la Plataforma contra els megacreuers ha presentat una proposta de moratòria per a posar en pausa la contractació de creuers i megacreuers en el port de Palma. La presentació de la moratòria té lloc en un dia de gran afluència de megacreuers a Palma: un total de 4, entre ells un dels més grans del món, l’Oasis of The Seas, amb capacitat entre tots per a desembarcar a la ciutat a més de 17.000 creueristes.

La presentació de la moratòria s’ha realitzat a bord del veler Rafael Verdera que, navegant des de l’any 1841, és el vaixell en actiu més antic de la flota espanyola. Aquest veler de fusta és símbol d’una navegació tradicional, tant en la seva forma com en el seu disseny, equilibrat amb l’entorn i sostenible a nivell mediambiental.

El turisme de creuers i megacreuers, tal com està sent gestionat en l’actualitat, és absolutament insostenible i no desitjable per a la nostra ciutat. En un context de crisi climàtica i transició ecològica, Palma rep la visita d’uns megacreuers que en els últims anys no han parat de créixer en grandària, en nombre de passatgers i en nombre d’escales. D’igual manera, es ve incrementant any rere any la contaminació atmosfèrica, l’emissió de gasos perjudicials per a la salut, el soroll, l’impacte paisatgístic, la pèrdua del teixit comercial (els comerços tradicionals, sense poder afrontar el lloguer dels locals, són substituïts per franquícies i serveis turístics). Es veu afectat el dret a la ciutat dels i les residents i la qualitat de l’experiència dels visitants.

Per aquestes raons, la Plataforma contra els megacreuers exigeix la declaració d’una moratòria en la contractació de creuers i megacreuers en el port de Palma i la regulació de la visita de creueristes.

Es desglossen, a continuació, els punts de la proposta de moratòria:

  1. L’objecte d’aquesta MORATÒRIA és suspendre temporalment la contractació dels serveis portuaris de desembarcament, embarcament i amarrament de creuers i megacreuers al port de Palma.
  2. La MORATÒRIA entrarà en vigor immediatament i tindrà vigència fins a l’aprovació d’una nova regulació més restrictiva de l’activitat creuerista basada en un diagnòstic fidedigne i contrastat sobre els efectes de l’activitat dels creuers i megacreuers.
  3. Durant la MORATÒRIA, una comissió tècnica qualificada i independent de les parts interessades, definirà els límits de la capacitat de càrrega mediambiental, social i econòmica del turisme de creuers i megacreuers a Palma i especialment al seu centre històric.
  4. Es durà a terme un estudi elaborat per entitats independents qualificades per avaluar els paràmetres contaminants conseqüència de l’activitat de creuers i megacreuers, i, en particular, l’emissió de gasos i partícules ultrafines mitjançant punts de mostreig instal·lats en xarxa, en ubicacions davant del port i a la resta de la ciutat.
  5. Durant el període que duri la MORATÒRIA, els creuers i megacreuers que arribin al port de Palma aplicaran les mesures de prevenció de contaminació atmosfèrica relatives als nivells de gasos contaminants, d’efecte hivernacle i nocius per a la salut pública, com ja s’exigeix en altres zones d’Europa com la mar Bàltica o la mar del Nord.
  6. Per a una major transparència i democràcia, durant la MORATÒRIA s’establiran les bases per a una participació dels poders públics locals en la representació que vagi més enllà de la mera presència en el Consell d’Administració i garanteixi la representació dels agents socials.
  7. Es duran a terme les accions adients amb l’objectiu d’assolir la cogestió del port.
  8. Es posaran en marxa sistemes de gestió de la informació per tal de garantir la transparència en relació amb la contractació i negociació amb les navilieres. La informació estarà disponible en línia de manera oberta i en temps real.
  9. Per fer un seguiment de les mesures esmentades es farà una Comissió de la Moratòria en la qual estaran representats: l’Autoritat Portuària de Balears, les institucions autonòmiques i locals, així com el sector empresarial i les entitats socials proposants.
  10. Rebutjam la política de fets consumats en activitats sospitoses de perjudicar l’interès general. Com s’ha fet a l’àmbit urbanístic i d’oferta d’allotjament turístic, demanam un téntol immediat i un debat real en defensa del bé comú, el principi de precaució i la participació ciutadana.

La Plataforma contra els megacreuers està formada per una trentena d’entitats ciutadanes, ecologistes, associacions de veïns/as, etc. Des de fa uns mesos està promovent una sèrie d’accions com a part d’una campanya per a alertar de les repercussions negatives que aquest tipus de turisme té sobre el medi ambient, el sector econòmic i la vida social.

La primera d’aquestes accions va ser la presentació d’un Manifest en el qual s’exigia posar límits a l’afluència de megacreuers en el port de Palma, amb un màxim d’un al dia; així com una sèrie de punts en relació a la transparència de les dades ambientals, fiscals i laborals. També s’exigia la declaració del Mediterrani com a Àrea de Control d’Emissions, equiparant-ho a altres zones d’Europa com el mar Bàltic o el mar del Nord.

El Manifest contra els megacreuers, presentat el mes de juny, va ser donat suport per més de 11.000 persones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *