Obra Cultural Balear

Obra Cultural Balear

L’Obra Cultural Balear es va fundar el 31 de desembre de 1962, data en què es commemora l’entrada del rei Jaume I a la ciutat de Palma.

L’OCB va aixoplugar les forces de resistència política i cultural al franquisme durant els últims anys de la dècada de 1960. Durant la Transició, va vetllar pel reconeixement oficial del català i de la seva cultura, va organitzar cursos de llengua i cultura catalanes i va patrocinar la gran manifestació per l’autonomia del 29 d’octubre de 1977, la concentració pública autonomista més gran feta a Mallorca.

L’OCB ha impulsat nombroses iniciatives que han tingut Ciutat com a escenari. El 1991 l’OCB va promoure i va coordinar la plataforma “Volem comandar a ca nostra” que va reunir, per primera vegada des de la Segona República Espanyola, en el Teatre Principal, tota la societat civil a favor del reconeixement de les Balears com a nacionalitat històrica. La iniciativa va aconseguir agrupar entitats empresarials, sindicals, socials, mediambientals, universitàries, religioses i culturals, i va formar un bloc civil que es manté i es renova des de llavors per a totes les manifestacions per la llengua i l’autogovern.

El 1995 va tenir lloc la primera Diada per la Llengua i l’Autogovern, que des de llavors es va celebrar cada mes de maig (fins el 2004) per a reclamar una política lingüística ferma i decidida de les institucions, i principalment del Govern Balear, que té el mandat estatutari de protegir la llengua catalana.

El 1995 es va fer una cadena humana amb la participació de 30.000 manifestants. A l’any següent, el 1996, la plaça Major de Palma es va omplir formant un immens mosaic humà amb la llegenda “Som Comunitat Històrica”.

L’arribada al poder de Jaume Matas, del Partit Popular, va comportar una reculada en les conquestes del català. En 2003 el govern balear va tancar Som Ràdio i va retallar pressupostos de normalització lingüística. Es va promulgar el Decret Fiol per a l’ensenyament i l’OCB va impulsar, com a resposta, la plataforma Som i Serem Ràdio (2003) i l’Assemblea per la Llengua (2004). L’any 2007, dia 5 de maig, la festa va reunir unes 30.000 persones aproximadament, les quals van ajudar a compondre un altre mosaic humà semblant al d’onze anys enrere. En aquesta ocasió, la llegenda va ser “El futur és nostre”.

Tot el treball de l’OCB durant gairebé 60 anys ha contribuït enormement a la sensibilització sobre la identitat de les Illes Balears i la preservació del català.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *