La ciutat turística: de 1975 a l’actualitat
Palma torna a girar cap a l’esquerra, però esclata la COVID

Palma torna a girar cap a l’esquerra, però esclata la COVID

Palma torna a girar cap a l’esquerra, però esclata la COVID

El maig del 2015 varen tornar les eleccions municipals. A nivell nacional el PP va perdre 12,5% de vots i el PSOE va perdre un 2%. La baixada a nivell nacional i l’estela de casos de corrupció local, a més del conflicte escolar de molts de pares contra el govern de Bauzá, varen influir a fer que el PP perdés la batlia de Palma a favor del pacte de progrés. També va influir que en Mateu Isern no es presentava com a candidat, a causa dels conflictes interns amb el seu partit.

Per primera vegada en la història de la democràcia, la batlia de Palma es compartiria entre dues persones. José Hila seria batle els primers dos anys, del 2015 al 2017, i Antoni Noguera del 2017 al 2019. En les següents eleccions del 2019, el vot popular es decantà més cap al PSOE i José Hila seria el batle de Palma, gràcies als vots de Més i Podemos. 

El nou ajuntament d’esquerres tenia dues ferides importants. Una era per la corrupció que havia viscut l’Ajuntament anteriorment i una altra per la situació econòmica estancada des del 2008. La corrupció havia creat una ferida interna molt difícil de curar, ja que afectava la confiança dels caps dels funcionaris entre ells mateixos i envers els polítics, amb unes conseqüències molt nefastes en la gestió quotidiana de l’entitat. Pel que fa a la qüestió econòmica, l’evolució dels darrers trenta-cinc anys havia conduït a l’Ajuntament a estancar-se en un sostre econòmic difícil de gestionar. En el següent quadre podem veure com la despesa per habitant en euros es dobla del 1986 al 1991. Es torna a doblar del 1991 al 2008, any en què esclata la crisi, i fins al 2019 està estancada. L’Ajuntament té més diners per gastar, però hi ha moltes més persones que atendre. El resultat és que hi ha la mateixa quantitat per habitant.

Tenint en compte els reptes que ja té una ciutat com Palma, com per exemple la manca d’habitatge públic, la despesa per habitant hauria d’haver crescut aquests darrers anys. De fet, dels vuit municipis més grans d’Espanya, el de Palma és l’ajuntament amb més baixa despesa per habitant. 

Durant els darrers sis anys, la sortida de la crisi del 2008 es va fer a costa de més massificació turística, més activitat immobiliària estrangera, més gentrificació pels desnonaments com ens explica Sònia Vives, per l’absència d’habitatge accessible i per més ocupació privada de l’espai públic. Així i tot, la despesa municipal per habitant no va pujar.

No tots els ajuntaments han seguit la mateixa lògica. Per exemple, diferent va ser el comportament de l’Ajuntament de Calvià. Tot i esser un dels més rics d’Espanya, la crisi del 2008 el va fer regressar al nivell de 1991. (vegeu quadre 2). Des d’aquells anys Calvià s’ha recuperat, però encara és lluny de les xifres més altes del 2008, any en què doblava a Palma.

Aquests fenòmens de massificació turística i pèrdua de potència econòmica varen ser amplament debatuts a la ciutat, provocant un augment de les iniciatives ciutadanes, especialment per part de la Federació d’Associacions de Veïns de Palma (FAAVV), però també altres com ARCA i l’Obra Cultural Balear. En el transcurs d’aquest debat ciutadà, naixerà Palma XXI.

Dues campanyes ciutadanes varen tenir un ample ressò social. Una va ser per limitar el lloguer turístic en habitatges plurifamiliars, és a dir, en finques de veïnats. Això es va aconseguir sobretot per la iniciativa ciutadana de la FAAVV, presidida per Joan Forteza. La Federació va aconseguir dur al Ple de l’Ajuntament una proposta limitadora, que la majoria de regidors i regidores varen votar a favor. 

Paral·lelament es va obrir un ample debat sobre la massificació turística del centre històric i l’afluència de molts megacreuers al Port de Palma. Això provocà una campanya d’una plataforma formada per trenta entitats que va aconseguir la declaració de les institucions a favor d’una moratòria de dos anys fins que no s’establís la capacitat de càrrega de la ciutat per a acollir els megacreuers.

Registre de les més d’11.000 signatures en suport al “Manifest contra els Megacreuers” a la seu d’Autoritat Portuària de Balears. Setembre 2019.

Un dels objectius del pacte de progrés dels darrers anys ha estat elaborar un nou projecte de ciutat a través de propostes, algunes realitzacions i el propòsit d’aprovar un nou Pla General per un nou model de ciutat, com bé explica Antoni Noguera al llibre publicat recentment. Les entitats més actives de Ciutat varen crear una plataforma que es diu Futur per Palma i han aconseguit que l’Ajuntament creés un òrgan participatiu per debatre el present i el futur de la ciutat: el Consell Municipal de Model de Ciutat. A una de les primeres reunions d’aquest Consell es varen aprovar 10 principis per construir el model de ciutat.

 

Mentrestant, les associacions de veïnats del centre de Palma varen elaborar 40 propostes per millorar el districte centre, un programa d’actuacions molt important.

 

 

 

 

 

 

Quan semblava que es començava a veure un canvi de Palma en la bona direcció, va esclatar el març del 2020, la crisi de la COVID.

En el moment de tancar el darrer capítol d’aquesta quarta i darrera part de la nostra Biografia, Palma pateix la situació més crítica de la seva història recent i segurament una de les més crítiques de tota la seva història com a ciutat. Ens hem de remuntar als anys de la guerra civil o de la “grip espanyola” per trobar moments de traumes d’aquesta intensitat, traumes que afectaren durant molts anys a totes les ciutadanes i ciutadans.

La situació de paralització quasi total de la ciutat per uns quants mesos era inesperada. És evident que les institucions públiques i les empreses privades no tenien cap Pla de Contingència per una emergència com aquesta. Ara ens hem adonat clarament que els riscs de la globalització per a la vida quotidiana de les persones són extraordinaris. Ho vàrem intuir amb la crisi internacional del setembre del 2011 provocada pels atemptats terroristes a les torres de Nova York i també ho visquérem ben a prop per la crisi financera del 2008. Ho estam veient també amb l’avanç imparable del canvi climàtic. Però aquesta vegada l’impacte de la crisi sanitària està afectant directament a tota la ciutadania mundial. Per contra, no tenim una governança mundial, ni tan sols europea, que ens protegeixi adequadament davant aquestes crisis mundials.

Els impactes sobre la ciutat de Palma de la COVID-19 (que tan bé retracta l’escriptora i periodista Lourdes Duránals articles setmanals a la seva secció “La ciudad cuántica” a la web de Palma XXI) es comencen a veure i entendre. La seva intensitat i amplitud dependran del temps que durin les onades de la pandèmia i la posterior fase de recuperació. Segurament podem comptar que els impactes sobre els ciutadans duraran -amb major o menor grau- com a mínim tot aquest any 2020 i també el 2021.

Revisat per

Jaume Garau i Salas

Llicenciat en Psicologia Social per la Universitat de Barcelona i Màster en Psicologia de les Organitzacions per la London School of Economics. De 1983 a 2011 va treballar en la gestió dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, de l’Ajuntament de Palma, de Marratxí i del Consell de Mallorca. També ha estat diputat al Parlament de les Illes Balears. Va ser president del Col·legi de Psicòlegs de Balears del 1988 al 1995, president d’Intress i membre del Patronat de la Fundació Anesvad. És soci fundador d’ARCA i el 2009 va ser anomenat soci d’honor. El 2016 va fundar Palma XXI, essent el seu primer president. Actualment és el president de la Fundació Iniciatives del Mediterrani.

Fonts consultades:

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

– Terrassa, Marta. Repensant Palma. Converses amb Antoni Noguera. Illa Edicions. 2020.
– Capo, Daniel i Suau, Nadal. José Carlos Llop: una conversación. ELBA editoral. 2020.

– Oliver Ripoll, Jaume. Crònica desordenada de Ciutat Antiga. Editorial Pagés
– Planas, Rosa. Les edats de la ciutat. Pregó per a la festa de l’Estendard. 31 desembre de 2019. Ajuntament de Palma.

REFERÈNCIES WEB

– Sobre les propostes i activitats del present i del futur. www.palmaxxi.com
– Sobre estadístiques de Palma. Foro Ciudad.
– Sobre els pressupostos municipals. Presupuestos.gobierno.es

IMATGE DE CAPÇALERA

José Hila investit batle de Palma. Font: Wikipedia.