El Futur de Palma és una iniciativa de Palma XXI vinculada a la Biografia de la Ciutat: comprendre el passat per a elaborar alternatives de futur. Aquesta proposta vol recollir i exposar les idees compartides per molts de ciutadans, entitats i empreses que després s’hauran de transformar en actuacions públiques i privades. Seran actuacions imprescindibles que s’han de dur a terme per aconseguir un futur sustentable per a la ciutat, perquè no perdi la seva personalitat forjada durant més de 10 segles.

Ens hem de demanar què podem fer davant molts problemes que ara estan damunt la taula i cercar una proposta ciutadana experta que millori la situació. Problemes com:

  • Ús del cotxe privat a la ciutat antiga.
  • La façana marítima per treure l’autopista de davant la Seu.
  • El Port amb les diverses problemàtiques i especialment la proliferació de la concentració dels creuers.
  • Nous tractaments a les Avingudes i a l’Eixample.
  • Propostes per als barris degradats com el Terreno o Son Gotleu.
  • Connectar d’una forma més amigable la Ciutat Antiga amb els barris perifèrics.
  • Com hem de donar a conèixer la nostra ciutat a turistes i als residents.
  • En definitiva, com preservar la ciutat, especialment per a les noves generacions.

El projecte de futur està en marxa. Ja hi ha un equip de persones que està revisant documentació i propostes de molts de col·lectius. Ens reunim amb diferents associacions i grups polítics per tal d’aprofundir en el debat. Debat al que estàs convidat des d’ara mateix.

Envia’ns les teves idees i els teus projectes per fer de Palma una ciutat amb qualitat de vida pels ciutadans i amb respecte per als nostres visitants. Una ciutat que les noves generacions puguin estimar i sentir-se’n orgullosos.

 

31 de gener de 2017: Des del moment de la presentació pública del projecte sobre Palma, hem tingut tres reunions per explicar el projecte. Una amb la Fundació Gadeso, l’altre amb Arca i la Fundació Impulsa. Les tres ens han comunicat que volen participar en el debat sobre el Futur de Palma, llegiran el nostre document i aportaran les seves idees.

6 de febrer de 2017: Reunió amb Juan Forteza, president de l’Associació de Veïns de Palma i la seva junta. Durant la reunió vam exposar el projecte sobre el futur de Palma que el nostre equip de Palma XXI ha creat i convidarem a la participació als mateixos, creant en un futur un document unificat. El grup es va mostrar molt obert a la nostra proposta i varem acordar mantenir-nos en contacte i desenvolupar el projecte al llarg del mes de febrer.

13 de març de 2017: Continuen reunions per avançar cap a una proposta sobre el futur de Palma,  ens hem reunit amb Pep Valero, president del Cercle d’Economia i el coordinador de la Fundació Emili Darder i de l’Ateneu Pere Mascaró. Totes tres entitats ham mostrat el seu interès en participar.

22 de març de 2017: Reunió amb Jaume Mateu, president de la Entitat Obra Cultural Balear interessat en la participació amb Palma XXI.

23 de març de 2017: Ens varen reunir amb Jordi Llabrés vicerector d’Innovacio de la Universitat de les Illes Balears i amb Juan José Novas per estudiar la manera de participar i debatre el Proyecte Ramon Lllull 20/30 per a la Ciutat de Palma.

29 de març de 2017: Ens varen reunir amb na Margalida Ramis de’s GOB, els quals es troben interessats amb el debat sobre el futur de Palma i de la ciutat.

3 d’abril de 2017: Reunió amb Carles Manera, de la Fundació Gabriel Alomar, el qual té gran interès en el debat col·lectiu de la Ciutat.

8 de maig de 2017: Ens varem reunir un conjunt de persones i entitats relevants per debatre la proposta de Palma XXI perl futur de la Ciutat. Varem acordar seguir fent feina per millorar el document i tornar-mos a veure el proper dilluns 12 de juny.

26 de juny de 2017: Reunió amb les diferents entitats col·laboradores del proyecte “El futur de Palma en el segle XXI”.

27 d’octubre de 2017: Ens reunim amb el Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB). Assiteixen Javier Tugores i Joan Cerdà en representació del Col·legi; i Pep Valero del Col·lectiu Alternativas, Carlos Rullan del Cercle d’Economia de Mallorca i Jaume Garau, per part de Palma XXI.

13 de novembre de 2017:  Ens reunirem amb representants del Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB).

16 de novembre de 2017: Ens reunim amb el Batle Antoni Noguera i el Regidor de Cultura, Llorenç Carrió. Assistiren a la reunió Carlos Rullan del Cercle d’Economia, Antoni Tarabini de la Fundació Gadeso, Miquel Rosselló per part del Col.lectiu Alternatives i Climent Picornell i Jaume Garau, representant a Palma XXI.

4 de desembre de 2017: Ens reunim amb Marga Duran, del PP de Palma.

4 de desembre de 2017: Ens reunim representants de Podem Palma.

14 de desembre de 2017: Ens reunim amb el Grup Municipal del PSIB-PSOE a Palma.

15 de desembre de 2017: Segona reunió amb el Col·legi d’Arquitectes (COAIB).

11 de gener de 2018: Reunió consultiva sobre la peatonalització del Passeig Marítim de Palma amb el Batle Antoni Noguera.

17 de gener de 2018: Reunió amb el Col·legi d’Advocats (ICAIB).

17 de gener de 2018: Reunió amb el Col·legi d’Economistes (CEIB).

17 de gener de 2018: Reunió amb la Taula del Tercer Sector.

15 de novembre de 2018: Reunió de Futur de la Badia de Palma amb el PP.

6 de maig de 2019: Es constitueix el Consell Municipal de Model de Ciutat.

7 d’octubre de 2019: Reunió del Consell Municipal de Model de Ciutat.

9 d’octubre de 2019: Presentació del document “10 principis per construir el model de ciutat”.

5 de desembre de 2019: Reunió del Consell Municipal de Model de Ciutat. Tema: habitatge.

17 de desembre de 2019:  Reunió de la Comissió Delegada de l’Habitatge del Consell Municipal de Model de Ciutat.

23 de gener de 2020: Ens adherim al Manifest pel rescat de la plaça Major de Palma.

10 de febrer de 2020: Reunió del CdMC: habitatge i mobilitat.

23 d’abril de 2020: Reunió de les entitats pel futur de Palma.

13 de maig de 2020: Reunió de les entitats pel futur de Palma amb la regidora de Model de Ciutat Neus Truyol.

Entitats pel futur de Palma

Diverses entitats ciutadanes i socials configuren aquesta plataforma, que actúa com a espai de reflexió i incidència sobre temes que tenen a veure amb la ciutat. El Futur de Palma distribueix mensualment un butlletí electrònic per donar a conèixer les accions que duen a terme les entitats en benefici de la Ciutat i una agenda d’activitats.

Les entitats que formen part d’El Futur de Palma són: ARCA, Obra Cultural Balear, Cercle d’Economia de Mallorca, Federació d’Associacions de Veïns de Palma, Joves Arquitectes de Mallorca, Xarxa per a la inclusió social – EAPN Illes Balears, Col·legi de Psicòlegs de les Illes Balears, Fundació Gadeso, Fundacions Darder – Mascaró, Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears i Palma XXI.

Consell Municipal de Model de Ciutat

Dins el marc del projecte “El futur de Palma en el segle XXI“, Palma XXI va impulsar la creació d’una entitat que servís per dinamitzar la participació i canalitzar les propostes sorgides des de les entitats ciutadanes envers temàtiques de caràcter social, econòmic o urbanístic. En aquest context, i amb la col·laboració d’altres entitats de Ciutat i la implicació de l’Ajuntament de Palma, sorgeix el Consell Municipal de Model de Ciutat.