De la ciutat romana a la ciutat moderna
Palma construeix la gran murada

Palma construeix la gran murada

Palma construeix la gran murada

El segle XVI començà malament pels habitants de Palma. La tensió entre la part forana i la ciutat anirà creixent i donarà peu a la revolució més important fins llavors coneguda. A remolc de les Germanies, que també es produeixen a València, i de les Comunidades de Castilla, Mallorca coneixerà uns fets dramàtics, una autèntica guerra civil que durarà gairebé tres anys, de 1520 a 1523.

La revolució agermanada, finalment capitanejada pel menestral Joanot Colom, va ser sufocada amb la intervenció de l’exèrcit imperial de Carles V i va produir a Ciutat un estat quasi de runa, ja que també va coincidir amb una epidèmia de pesta molt important. Més de dos centenars de persones foren condemnades a mort o a galeres, a més de les execucions sumaríssimes sense judici.

Tot i les dimensions de la ciutat, les murades eren ja inoperatives a la segona meitat del segle xv. Caracteritzades per la seva altura i amples cortines, eren un blanc perfecte davant els avanços de l’artilleria. A més, el perill nord-africà – singularment algerià- ja molt important abans de les Germanies, es va veure augmentat des d’aleshores. Es començà un debat entre els partidaris de reformar porcions concretes de les murades i els partidaris d’aixecar-ne de noves. Es pot afirmar que fins a l’abdicació de Carles I (1555) s’optà per reformes concretes i posteriorment per altres de més volada que inserissin el sistema defensiu de Ciutat i de les Balears dins un més global que incloïa el Llevant espanyol, Catalunya i les possessions italianes de la Monarquia Hispànica

La construcció de la murada renaixentista és segurament l’obra mes colossal de la història de Palma. Una obra que durarà més de 200 anys. Començà per la Porta de Santa Catalina en 1574 i acabà amb el front de la mar entorn a 1800.

L’obra va ser inicialment dirigida pel conegut enginyer italià Giovan Giacomo Palearo, anomenat Fratin, i, posteriorment, durant mes de 30 anys per Antonio Saura i després per Vicente Mut. Va ser finançada al 50% per la corona i per la ciutat. La demolició que començarà a 1873 amb la primera república, acabarà a 1930. Així i tot serà una obra polèmica durant tota la seva construcció i també la seva demolició. Una vegada acabada aquesta, serà objecte de nombroses intervencions que marcaran bona part de l’historia de l’urbanisme de Palma.

Relacionat amb la construcció de la muralla, durant el període comprès entre l’any 1613 i el 1618, en època de Felip III i de l’inici de la llarga decadència del imperi espanyol, es durà a terme una de les transformacions que marcarà una fita dins l’historia de la ciutat: el desviament del cau de la riera fora murada. Aquest desviament va donar seguretat a la població de Palma, ja que de tant en tant provocava inundacions i de vegades molt greus com les de 1403 i 1444 amb milers de víctimes mortals. El desviament va ser també molt important perquè la ciutat guanyarà un espai públic que la vertebrarà i acabarà essent el més popular de Ciutat: el passeig de les Rambles, la plaça del Mercat i el Born.

Una mostra de que les antigues edificacions i transformacions de ciutat prenen de vegades una inusitada actualitat, són projectes com el que hi va haver el 1988 de cobrir la Riera per fer-hi un aparcament subterrani o el debat sobre les terrasses del Born que hem tingut fa poc.

Durant el mateix regnat de Felip III també es va construir el Castell de San Carles, la primera fase del qual data dels anys 1610-1612. Posteriorment es dugueren a terme altres iniciatives per a la modernització de la defensa de ciutat com ara, entre d’altres, la reforma gairebé integral de la Torre d’en Pau a l’altre costat de la badia, i altres elements que conformaren el sistema defensiu de la ciutat.

Revisat per

Miguel José Deyá Bauzá

Professor Titular d’Universitat de l’Àrea d’Història Moderna. Premi Extraordinari de Doctorat. Línies d’investigació: Història de la manufactura a l’època moderna i medieval, història militar. Actualment és Degà de la Facultat de Filosofia i Lletres.

Nota important: L’autor del text és el col·lectiu “Palma XXI”. La persona que fa la revisió no té per què coincidir totalment amb les idees que expressa l’autor.

Fonts consultades:

Referències bibliogràfiques
Joan Tous: Las muralles de Palma durante la era moderna. I centenari de l’Endorracament de les Murades de Palma 1902-2002, l’Ajuntament de Palma.

Miquel Deyà. La geostratègia mediterrània en el segle XVI. El seu immpacte en la creació del sistema defensiu balear. . I centenari de l’Endorracament de les Murades de Palma 1902-2002, l’Ajuntament de Palma.

Maria Barceló i Crespí, ( coordinadora ) . Les murades de Palma : miscel·lània . Institut d’Estudis Baleàrics | DL1988.

Referències en pàgines web
http://www.ub.edu/geocrit/b3w-518.htm– Juan Tous Melià. LA EVOLUCIÓN URBANA DE PALMA, UNA VISIÓN ICONOGRÁFICA
http://mas.diariodemallorca.es/itinerarios-historicos/cat/category/segles-xvii-i-xviii/patios-barrocos-de-palma/
http://ultimahora.es/noticias/local/2013/10/24/111012/empresario-sueco-desde-ayer-nuevo-propietario-can-olesa.html