Un equip d'investigadors i investigadores multidisciplinari hem començat un estudi en profunditat de dues ciutats europees, París i Palma. Ciutats de diferent mida, morfologia urbana i cultura, però amb una economia molt determinada pel turisme i el comerç internacional, per tant, molt vulnerables a la intensa pujada de les temperatures i les onades de calor.

El canvi climàtic a les ciutats

Les ciutats són responsables del 70% de les emissions de CO2 que es generen al món i són especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic per l’elevada densitat de població i de serveis que concentren. Així, les ciutats són part del problema, però també part imprescindible de la solució. 

Les onades de calor són una de les conseqüències més directes i conegudes del canvi climàtic.

Les ciutats que lluiten contra els impactes del cavi climàtic realitzen un conjunt d’estratègies tendents a minimitzar els impactes de l’activitat econòmica i ciutadana, i a baixar les emissions i altres impactes perquè en el futur el canvi climàtic s’estabilitzi i els seus ciutadans i ciutadanes no perdin qualitat de vida.

Perquè volem fer un estudi comparatiu entre Palma i París?

Moltes de les  idees que s’implanten en les ciutats europees i a altres parts del món, estan recollides en diferents instruments de estratègics, de planificació o agendes urbanes, tant a Paris com a Palma. 

Amb el present estudi anem a veure quines són les mesures que estan posant en marxa aquestes dues ciutats, estudiarem «in situ» quin es el resultats que estan assolint i alhora demanar què pensen els ciutadans respecte d’aquests plans de resiliència ciutadana. 

Del fruit d’aquest estudi se’n desprendran reflexions i propostes de millora per a ambdues ciutats, així com possibilitats de col·laboració en un futur pròxim.

Comunicats i notícies

Articles sobre el projecte a Diario de Mallorca

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

Palma mira a París en busca de solucions per al canvi climàtic: l'exemple dels Camps Elisis

El vicepresident de Palma XXI Jaume Garau i l’arquitecta i urbanista Maria Gómez, de la junta de l’entitat, encapçalen un projecte que compararà les acciones preses contra l’escalfament balear a la capital balear i la francesa.

ARTICLE 1

París i Palma cap als 50º

L’índex de canvi climàtic global del 2022 revela influències clares del canvi en les temperatures a Europa occidental. En el progrés actual d’escalfament del planeta, i en un escenari sense adaptació, s’espera que París i Palma, que es troben en una de les zones on més augmenten les temperatures, puguin arribar a ones de calor de 50º.

ARTICLE 2

A París, la bicicleta guanya!

És fascinant com París ha aconseguit transformar la seva mobilitat urbana al capdavant del disseny urbà sostenible i la innovació social. El model de la ‘ciutat dels 15 minuts’  respon a la crida global per combatre el canvi climàtic tot reduint l’ús del vehicle privat i fomentant alternatives com anar a peu, l’ús del transport públic i la bicicleta.

ARTICLE 3

A París i a Palma, preocupa l'ecoansietat

Moltes ciutats del món, també  París i Palma, han començat a implementar accions socials i sanitàries més precises  davant episodis climàtics extrems,  cada cop més freqüents. Darrerament preocupa molt  els impactes del canvi climàtic sobre  la salut mental de la població.

ARTICLE 4

Les escoles, els nous refugis climàtics

La forta densificació, l’ús intensiu del cotxe privat i les activitats a les ciutats han fet augmentar les temperatures dels carrers i la contaminació de l’aire. Palma ha començat molt tímidament a reduir la temperatura ambiental amb la creació d’espais verds i frescos

ARTICLE 5

La natura entra dins les ciutats

A París hi ha 14,5 m² per habitant d’espai verd,mentre que a Londres en són 45 m². A Palma encara estam més lluny de l’objectiu amb 1,6 m² per habitant, que amb el nou Pla General executat en seran 5 m². La presència de la natura dins les ciutats com a recurs enfront de l’escalfament global i els episodis de calor extrema es fa imprescindible.

ARTICLE 6

Refrescar les ciutats amb aigua

Les ciutats estan aplicant estratègies per potenciar la infraestructura blava i així reduir l’impacte de les ‘illes de calor’. A París, el sistema fluvial i, a Palma, el sistema marítim, són grans atractius i concentren bona part de la bellesa urbana. 

ARTICLE 7

Refrescar les cases sense contaminar

Les iniciatives públiques d’adaptació climàtica també passen per impulsar la rehabilitació dels habitatges de propietat privada per millorar la qualitat de vida de la ciutadania i protegir la població més vulnerable.

ARTICLE 8

París i Palma en l'època del neoturisme

El turisme augmenta l’escalfament del planeta. En el cas dels hotels, tant a París com a Palma, estan apostant per l’economia circular i els zero residus, la gestió responsable de l’aigua, l’ús de productes locals i l’ús d’energia renovable

ARTICLE 9

La formació professional en la ciutat climàtica

La formació dels professionals i la creació de nous perfils és indispensable per a l’adaptació de les ciutats al canvi climàtic. Només amb una bona formació, coordinada entre institucions, empresa privada i societat civil, es podran crear ciutats resilients i habitables.

ACCIONS DEL PROJECTE

PARÍS

ENTREVISTES I REUNIONS
  • 30/10/2024: Reunió amb Alexandre Florentin,regidor de la  Ville de Paris. President Comision de Paris a 50 grados.
  • Entrevista amb Aude Caria,  directora del Centre Nacional d’Informació sobre Salut Mental Psycom Santé Mentale Info.
  • 15/11/2024: Entrevista amb Penelope Komités, regidora adjunta a la Batlessa de Paris, responsable de la resiliència de la ciutat i de l’Agenda 2030.
VISITES I PARTICIPACIÓ A ACTES

PALMA

ENTREVISTES I REUNIONS
  • 09/11/2024: Reunió amb el batle de Palma, Jaime Martínez, i amb regidor de Medi ambient de l’Ajuntament, Llorenç Bauçà.
  • Conversa amb Javier Torres, president del Col.legi de Psicòlegs de Balears sobre l’absència de programes de salut mental i canvi climàtic.
  • Entrevistes amb Creu Roja i CCOO sobre les seves iniciatives de refugis climàtics.
  • Reunió amb persones de la Càtedra d’Estudis Urbans de la UIB
VISITES I PARTICIPACIÓ A ACTES
  • Xerrada organitzada pel COAIB de Ramon Gras, urbanista i investigador en Ciència de les ciutats a la Universitat de Harvard.

REFERÈNCIES