Les ciutats són responsables del 70% de les emissions de CO2 que es generen al món i són especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic per l’elevada densitat de població i de serveis que concentren. Així, les ciutats són part del problema, però també part imprescindible de la solució.
Les onades de calor són una de les conseqüències més directes i conegudes del canvi climàtic.
Les ciutats que lluiten contra els impactes del cavi climàtic realitzen un conjunt d’estratègies tendents a minimitzar els impactes de l’activitat econòmica i ciutadana, i a baixar les emissions i altres impactes perquè en el futur el canvi climàtic s’estabilitzi i els seus ciutadans i ciutadanes no perdin qualitat de vida.
Moltes de les idees que s’implanten en les ciutats europees i a altres parts del món, estan recollides en diferents instruments de estratègics, de planificació o agendes urbanes, tant a Paris com a Palma.
Amb el present estudi anem a veure quines són les mesures que estan posant en marxa aquestes dues ciutats, estudiarem «in situ» quin es el resultats que estan assolint i alhora demanar què pensen els ciutadans respecte d’aquests plans de resiliència ciutadana.
Del fruit d’aquest estudi se’n desprendran reflexions i propostes de millora per a ambdues ciutats, així com possibilitats de col·laboració en un futur pròxim.
El vicepresident de Palma XXI Jaume Garau i l’arquitecta i urbanista Maria Gómez, de la junta de l’entitat, encapçalen un projecte que compararà les acciones preses contra l’escalfament balear a la capital balear i la francesa.
L’índex de canvi climàtic global del 2022 revela influències clares del canvi en les temperatures a Europa occidental. En el progrés actual d’escalfament del planeta, i en un escenari sense adaptació, s’espera que París i Palma, que es troben en una de les zones on més augmenten les temperatures, puguin arribar a ones de calor de 50º.
És fascinant com París ha aconseguit transformar la seva mobilitat urbana al capdavant del disseny urbà sostenible i la innovació social. El model de la ‘ciutat dels 15 minuts’ respon a la crida global per combatre el canvi climàtic tot reduint l’ús del vehicle privat i fomentant alternatives com anar a peu, l’ús del transport públic i la bicicleta.