Amb el Reial Decret 463/2020, de 14 de març de 2020 quedaren establertes les normes que havien de regir el període d’estat d’alarma amb l’objectiu de fer front l’emergència sanitària de la Covid-19. Aquesta normativa ha resultat en la restricció dels nostres moviments, ara limitats a cobrir necessitats bàsiques (compra de menjar, de medicaments, etc.) i per motius laborals en aquells sectors que encara continuen amb activitat. En resum, les instruccions són clares: quedar a casa.

Així, l’estat d’alarma ha tingut un impacte intens en la nostra mobilitat personal i en els nostres costums socials, canviant dràsticament la nostra manera de comunicar-nos i interactuar. El nostre àmbit d’acció ha quedat quasi exclusivament reduït a les nostres llars on ara feim feina, esport, dinam i sopam, descansam, jugam, llegim…

A la incertesa i desassossec que ens genera aquesta situació s’hi han sumat algunes sensacions inesperades. Per exemple, el fet de trobar-nos encotillats en un espai tan limitat ha duit associat un efecte de descoberta del nostre habitatge en dues direccions: de portes cap a endins i de portes cap a enfora. De portes cap a endins hem descobert racons i hem improvisat usos d’espais que potser fins ara havien quedat en un segon pla; mentre que de portes cap a enfora hem pres consciència del nostre entorn i del paisatge que se’ns obre des de les nostres finestres i balcons, que han assumit la funció de “punt d’albirament”. D’aquesta manera, façanes, patis i carrers que abans eren un decorat de fons, ara són el nostre “paisatge monumental”, els detalls que observar i les vistes per a desconnectar.

Amb aquesta motivació va sorgir “Palma des de la finestra”, una campanya a xarxes socials de Palma XXI en la qual es motivava a la ciutadania a observar, a escoltar i, en definitiva, a gaudir el que podien veure des de la seva finestra. En aquesta galeria fotogràfica s’hi observen escenes fins ara inèdites i que resulten impactants, com ara carrers principals i places completament buides. També es recullen imatges més quotidianes però que en aquests dies adquireixen un significat intens, ja que són escenes que han passat de no tenir rellevància a ser protagonistes principals: els veïnats que estenen la roba als patis interiors, les plantes dels jardins entre mitgeres, l’aigua de pluja que colpeja el terra, núvols que van i venen… És la vida que ocorre davant la nostra finestra.

Aquesta galeria col·laborativa recull només algunes de les fotografies i vídeos que es varen rebre durant la campanya “Palma des de la finestra”, del 24 de març al 5 d’abril de 2020. Des d’aquí, agrair a totes les persones que varen col·laborar i participar compartint les seves imatges.

Reprodueix vídeo

La Rambla (Juanjo Suárez)

Reprodueix vídeo

Zona de Jaume III i plaça Joan Carles I (Maria del Mar Socias)

Reprodueix vídeo

Zona Carrer Aragó i Avingudes (Dolors Ladaria)

Avinguda Antoni Maura/Es Born (Feli Marcos)

Plaça de la Llotja (Climent Picornell)

Carrer Balmes, barri Arxiduc (Pilar Roca)