Palma XXI presenta l’Estudi sobre l’activitat econòmica i social al centre històric de Palma en temps de Covid-19

Palma XXI presenta l’Estudi sobre l’activitat econòmica i social al centre històric de Palma en temps de Covid-19
En el context de reactivació econòmica i de finalització de l’estat d’alarma, Palma XXI, amb el suport de la Fundació Iniciatives del Mediterrani han duit a terme un estudi quantitatiu i qualitatiu dels canvis que el centre històric de Palma ha experimentat durant aquest període de desconfinament, quan encara la ciutat no havia començat a rebre turistes. S’ha pogut constatar un fenomen de reapropiació de l’espai públic, tant pel que fa a l’ús i a l’estada a places i carrers, com al consum a comerços i locals de restauració.
 
Comerços. En els darrers anys, els comerços tradicionals i aquells dedicats a les necessitats dels residents han estat significativament substituïts per comerços dedicats a l’activitat turística. Aquest fet dificulta la reactivació de l’economia local, ja que es tracta d’un tipus de comerç i de productes dirigit especialment als visitants. El 51% dels comerços de l’eix analitzat romanien tancats durant el mes de juny.
En aquest sentit, els veïnats entrevistats destaquen la manca de tendes que satisfacin les necessitats dels residents, la dedicació dels comerços al turista i la pujada de preus a botigues i comerços de restauració. Com a exemple, la manca d’oferta de productes locals d’alimentació, disponibles quasi exclusivament a tendes de souvenirs i en formats aptes per a transportar a l’equipatge de mà.
 Els comerciants entrevistats coincideixen en el fet que la davallada de les vendes s’ha produït fins i tot en comerços que poden semblar tenir un client local, com farmàcies o merceries, però que, a l’estar ubicats a un eix d’interès turístic, compten entre els seus clients majoritaris també a turistes.
 
Trànsit de vianants. Amb la finalització de l’estat d’alarma i l’inici de l’anomenada “nova normalitat”, s’ha produït un canvi en l’ús de l’espai públic per part del vianant. En relació amb l’any 2018, el trànsit de vianants s’ha vist reduït un 35% a la plaça de la Porta Pintada; un 60% a la plaça Major; i un 90% a la zona de la Seu.
 
Percepció dels residents, comerciants i vianants. S’han fet diverses entrevistes a diferents perfils per tal de conèixer l’opinió de residents, comerciants i passejants. Al sondeig que es va fer l’estiu del 2018, els residents i treballadors destacaven que es veien obligats a desviar la seva ruta quotidiana encara que això suposés un trajecte més llarg, o que els grans grups dificultaven la mobilitat. Aquests dies en canvi s’ha produït un reapropiació de l’espai públic, de manera que és habitual observar als carrers principals veïns caminant amb la cistella de la compra, famílies amb cotxets de bebè, infants jugant al carrer o persones majors amb caminador.
 

Renou. Aquests canvis també afectaren el nivell de renou als carrers (sigui pel trànsit de visitants, per les terrasses de bars i restaurants, o per trànsit motoritzat i de mercaderies), de manera que ha augmentat la sensació de tranquil·litat.
Habitatge. Tot i haver-se alentit durant el període de confinament, el mercat immobiliari a Palma no ha experimentat grans canvis. Al contrari que a altres ciutats de l’Estat com Madrid o Barcelona, a Palma no s’ha produït un transvasament d’ofertes del lloguer vacacional al lloguer de llarga durada. Tampoc no s’ha vist afectat el preu de venda o de lloguer dels habitatges.

Jaume Garau, secretari de Palma XXI, ha coordinat l’estudi, i el treball de camp ha estat realitzat per la Doctora en Antropologia ambiental Maria Cifre. “El que demostren les dades que hem recollit és que la baixa activitat econòmica i social durant aquest període ve provocada per la forta dependència del turisme en el teixit econòmic, el que a la vegada dificulta la reactivació, en tractar-se d’un tipus de comerç i de productes dirigits al consum del turista”, conclou Garau. En aquest sentit, com ja indicava a “De Crisi en crisi”, document de la seva autoria presentat recentment, Jaume Garauafirma que “cal insistir en un canvi de model econòmic, un canvi necessari sobretot al centre històric per tal d’aconseguir una ciutat per a viure-hi i per treballar”.

 
Des de l’associació Palma XXI, llencen una sèrie de propostes per tal de reforçar el centre històric, com posar en marxa un pla d’habitatge dirigit a residents; i impulsar la diversificació del comerç, fent-lo més atractiu i accessible per als veïnats i per a la resta de residents a l’illa, per exemple facilitant l’ús dels aparcaments municipals al voltant del centre de Ciutat. També afirmen que són necessàries així mateix activitats culturals dirigides al públic en general i a les famílies, per tal de dinamitzar la vida social i cultural de Palma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *